Д-р Венцислав Георгиев е завършил Медицинския университет в Плевен през 1996 година. После специализира хирургия, като едновременно с това започва работа в Многопрофилната болница в Русе. През 2000 година се прехвърля в отделението по урология и записва  специализация и по тази специалност. През 2014 година д-р Георгиев след спечелен конкурс е назначен за началник на урологията в Университетска болница „Канев“.

- Д-р Георгиев, съвсем наскоро направихте уникална операция - вазовазостомия на пациент от Англия. Какво всъщност представлява тази интервенция?
- На 29 ноември оперирах 43-годишен мъж от Англия, на когото е направена вазектомия в родината му. Същността на операцията е да се възстанови целостта и проходимостта на семепровода при мъжа. Това е структура, която осигурява придвижването на сперматозоидите от епидидима /надсеменника/, където те съзрявят, до изхвърлянето на семенната течност.
На практика тази операция представлява съшиване на двата края на семепровода, което става по хирургичен начин. Това се прави по желание на пациента, който преди това си е направил вазектомия, за да не създава потомство. 
- Много ли мъже се подлагат на вазектомия?
- Като цяло вазектомията е много популярна по света. Доказано е, че от 3 до 6% от мъжете в Западна Европа и Америка се подлагат на такава операция за стерилизация. После обаче по една или друга причина те решават, че искат да създадат потомство, което налага възстановяване на целостта и проходимостта на семепровода или така наречената вазовазостомия.
- Как се прави реконструкцията на семепровода при тази деликатна операция?
- Това става с малък хирургичен достъп до кожната торбичка, в която са разположени тестисите. След като се достигне до мястото, където са прерязани самите семепроводи, краищата им се освобождават, освежават се и отново се съшиват един към друг. Тук е много важно да кажа, че в такива случаи става въпрос за структура, която е 3 милиметра и диаметър с дебелина на карфица - тоест, говорим за едни много фини структури, по които се работи с операционен микроскоп. Също така е важно да уточня, че конците, с които се съединяват краищата, трябва да се наложат много внимателно, за да се запази вътрешната част на отвора. За целта използвахме съвсем фина канюла за хващане на венозни съдове при малки деца, за да наложим по-фино самите шевове и да сме сигурни, че е осигурена добра проходимост на семепровода.
- Тоест, това е много сложна операция.
- Сложна е дотолкова, че е капризна и специфична, защото се работи с много финни инструменти и конци и естествено крие рисковете да се получи неуспех. Защото, макар целостта на семепровода да е възстановена, е възможно да не се получи нормална проходимост. Той е много чувствителна структура и може да се получат сраствания, които да попречат на нормалното движение на сперматозоидите. Накратко казано, рисковете от неуспех от една такава интервенция, въпреки добре свършената работа, са от 40 до 80%, защото е възможно вътрешният слой на семепровода да срасне и да няма проходимост. Затова с нетърпение чакам крайния резултат от извършената от мен и д-р Иванов операция.
- Пациентът има ли някакви оплаквания след интервенцията?
- Не, към момента той се чувства чудесно, раната му е проследена и няма проблеми. Възстановява се съвсем нормално и след месец ще направим спермограма, за да видим какъв е резултатът от операцията. По време на интервенцията проверихме, че има сперматозоиди, произвеждани от тестиса.
- Такава операция правена ли е досега в Русе?
- Не, защото вазектомията не е популярна у нас като интервенция, тъй като всеки българин иска да има деца. Налагало се е да шием семепроводи поради травми, но не и за да ги възстановим след вазектомия.
- Възрастта пречи ли мъж да се подложи на подобна операция?
- Не, но като цяло отлагането влошава резултатите. Установено е, че когато времето между вазектомията и вазовазостомията има голям период, може да се случат и неприятни неща.
- Тази интервенция плаща ли се от здравната каса?
- Конкретно тази не, но касата покрива подобни операции. В случая обаче пациентът си плати цената на клиничната пътека от 500 лева, защото е здравнонеосигурен. Но това е символична сума, тъй като в някои столични клиники се плащат много повече пари.
- Вие лично правили ли сте друг път такава операция в друга болница или да сте асистирали?
- Не, тази манипулация и за мен бе за първи път.
- А как се наехте да правите подобна интервенция?
- Е, това е предизвикателство за всеки уролог, когато има добра предоперативна подготовка.
- Имате ли записан друг пациент с вазектомия?
- Не, но отделението е пълно с други урологично болни, които достатъчно добре ни запълват ежедневието, като се започне от тумори на простатата и бъбреците и се стигне до пикочен мехур. С една дума, пациентите ни са разпределени почти наполовина с бъбречно-каменна болест и злокачествени образувания.

 

Лоран Милс иска да има истинско семейство с българската си любов

43-годишният Лоран Милс решава да си направи вазектомия преди 10 години. По това време той вече има две деца. Предпазните средства, които ползва съпругата му, не се отразяват добре на здравето й и единственото решение да имат сексуален живот е той да се подложи на операция за прекъсване на семепровода, т.нар. вазектомия. Това разказа самият Лоран Милс за „Утро“. 
След време обаче в живота на Лоран настъпват големи промени - развежда се, влюбва се в българка и през ноември миналата година се премества да живее в София. С новата му любов сключват брак, но за съжаление той не трае дълго. Причината - българската му съпруга иска да има деца, но той не може да я дари с това щастие заради взетото преди години решение за оперативна стерилизация. Двамата се разделят, но запазват добрите отношения помежду се, продължават да се срещат, макар и рядко, а Лоран започва все по-често да мисли как да извърви обратния път и да си върне любимата жена. Така стига до решението да си направи операция за възстановяване на оплодителните способности и да създаде поколение и в България.
„През есента започнах да обмислям да се подложа на вазовазостомия, но проучванията ми в софийски клиники показаха, че уролозите в тях не искат да рискуват. Като дойдох на гости на приятел в село Черешево, попитах в пиар отдела на Университетска болница „Канев“ дали може да ми се направи такава операция и момичетата проучиха какви са шансовете ми“, разказа Лоран Милс. Стела Кръстева-Стефанова и Мария Ковачева говорили с началника на урологията д-р Венцислав Георгиев, който обяснил, че първо трябва да проучи нещата, защото резултатът от подобна операция невинаги е положителен. След това всичко било обяснено на Лоран и той се съгласил да се подложи на операцията, за която платил само клиничната пътека от 500 лева.
„За тази операция в Англия се плащат няколко хиляди паунда на частно, а в листата на чакащите в държавните болници интервенция се планира за след месеци и дори година. Тук ми взеха само 500 лева, и то без да чакам“, каза Лоран. И допълни, че русенци трябва да са доволни от здравеопазването, защото имат изключително бърз достъп до специалисти, които обясняват всичко и действат бързо и адекватно. По думите му в скоро време в Русе ще има бум от английски пациенти, които ще търсят медицинска помощ по много специалности, особено стоматологични, за които в Англия се чака с месеци.