Народното събрание преодоля ветото на президента върху бюджета на НЗОК за 2018 г., предаде БГНЕС.

За бяха 126 депутати, против бяха 95 депутата, така текстовете от бюджета на НЗОК бяха прегласувани и приети повторно.

Държавният глава наложи вето върху текстове от Закона за бюджета на НЗОК, които определят да не се плащат иновативни лекарства за онкоболни за следващата година с мотива, че се дава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ, затова и законът се връща на ново обсъждане.

Дебатите по ветото продължиха повече от два часа.

По време на тях лидерът на БСП Корнелия Нинова запита кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и ТОЛ система.

„Производителите на новите лекарства щели да включат в своите програми тези пациенти? Както означава това на политически език? Българското правителство и държава се отказват от част от своите граждани. Това е отказ от политики, от грижа за част от българските граждани, което е и конституционно, и законно, и морално право на тези граждани“, заяви Нинова.

Тя коментира, че очевидно има пари за тези лекарства. „Ако говорим за политика и държавничество, това означава, че трябва да подредим приоритетите. Кое е по-важното – да има здрави хора или пътища и ТОЛ система, или разходи за персонал в размер на 600 млн. лв. в Министерство на правосъдието? Кое е на първо място и кое на следващо? Добре ще строите пътища, но няма да има народ заради демографска криза, заради това отношение към здравеопазването. Даваме възможност на магистрали и пътища, да дадем възможност на пациентите“, апелира Нинова.

„Питаме се защо се предпочита едното, а не другото - защото през това финансиране може да се краде, да се взимат комисионни, от пътища, от проекти, а от хората не може да се краде. Ако се ограничават частниците да откриват нови болници, това е противоконституционно, а ако се налага мораториум на внос на лекарства това не е противоконституционно. Днес освен експертен и финансов разговор, изпитание пред нас ще бъде да проведем политически разговор. Дали при решаването на въпроса ще бъдем държавници?“, попита лидерът на БСП.

Зам.-председателят на НС от ДПС Нигяр Джафер посочи, че Движението ще подкрепи ветото на президента по няколко причини-първо, защото пледират за противоконституционност на текста. „Ще го подкрепим и, защото смятаме, че това е едно грешно решение. То е признание за безпомощност, че институциите и администрацията не може да се справи с тренда с проблемите с лекарства, но това не е проблем на пациентите, а на институциите. Да, тези средства и молекули ще стават все повече и няма как да бъде спрян подхода на медицинската наука независимо какви решения ще вземем ние, тези технологии ще вървят напред“, категорична бе Джафер.

Тя е категорична, че няма как с един мораториум да се спрат тези процеси и пациентите ще искат най-съвременното и доброто решение за тях. „Опитваме се да наложим отсрочка за това да харчим средства за тези нови технологии. Плащането за молекули не трябва да спира. Налагането на този мораториум е само опит да се спечели време, защото държавата не знае какво да прави. Всеки пациент има право да иска най-доброто решение за себе си и близките, вярвам, че разумът ще надделее. Текстът е противоконституционно, защото в Конституцията е казано, че всеки има равен достъп до лечение“, категорична бе тя.

Георги Йорданов от БСП, ако парламентът не промени решението си, то какво остава за тези хора? „Да търсят средства за тези лекарства? Повечето от тях нямат тези пари. Какво им остава да търсят лечение в чужбина? Не е лесно достъпно. Какво им остава тогава? Да се примирят и да запалят свещичка в църквата. Съдник ще бъдат не нашите партийни централи, а собствената ни съвет“, заяви той.

От своя страна председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова посочи, че е некоректно да се говори, че са раздадени 700 млн. лв. под масата. „Първо, абсолютно некоректно е в поредното изказване, което се прави, да се противопоставят едни на други разходи. Да се противопоставят едни на други хора. Това не е смисълът на финансирането през бюджета. Абсолютно некоректно е да се говори, че тук са раздадени под маса 700 млн. лв. Това е невярно, защото го говорят хора, които нямат хал хабер от това как се прави бюджет и за какво става дума. Вчера не са раздавани никакви 700 млн. лв. - 540 млн. лв. не са раздадени, а е увеличена възможността да се поемат разходи за ТОЛ системата от Министерството на транспорта“, заяви Стоянова.

Тя обясни, че това е „увеличение на перото, а не е даване на пари, още по-малко под масата“. „Второ, 120 млн. лв., които също не са раздадени, а е увеличена възможността МИ да увеличи капитала на държавно предприятие, което се занимава с обезвреждане на вредни химически вещества. От това, което вчера е приел МС, има само 34 млн. лв., от които 24 млн. лв. са за подновяване на лицензите на Microsoft на държавната администрация. Това ли трябва да противопоставяме? Или 10 млн. лв., които са отпуснати от МОН за училищни автобуси, които да извозват децата. Това ли трябва да противопоставяме?“, запита тя депутатите от левицата.

Председателят на Социалната комисия Хасан Адемов призова управляващите да преосмислят това категорично грешно решение, защото здравната системата не е само сбор от числа има и хуманитарни елементи и пред тях всички трябва да сме равни. Той цитира и изказване на здравния министър, че се извършва огромна манипулация от малък брой хора в защита на корпоративни интереси. И попита коя е тази огромна манипулация, кои са тези интереси и кой стои зад тях. „Това е един

много важен въпрос. Декларирам, че не съм от манипулаторите, такива които защитават корпоративни интереси. Аз съм от другата група- на тези, които са имали шанса и възможността да се възползват от иновативна терапия. Дали един от вас няма да бъде следващия, който ще има нужда от иновативна терапия“, попита Адемов.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова коментира, че било измамно да се твърди, че имаме нарушен достъп до лечение на онкоболни. „Фактите говорят друго - за следващата година са предвидени 300 млн. лева за иновативно лечение. Призовавам здравното министерството да се върне към разговорите за това редките болести да станат обект на инвестиции от тяхна страна, да се върне към плащането с фонд“, каза Дариткова.

„Смисълът на солидарното здравно осигуряване е да гарантира достъп на всички пациенти до него. Не бива да се противопоставят инвестиции в други сектори на тези в здравеопазването. Да не се употребяват съдбите на хората, да се търсят стабилни решения“, призова Дариткова.

Драгомир Стойнев изтъкна, че основен приоритет на БСП е да има здрава и образована нация, а не като ГЕРБ да „дават пари за магистрали и пътища и да крадат от тях“. „Длъжни сме да осигурим надежда на хората и ме е срам, че трябва да дискутираме толкова антихуманен акт. Разбирам да няма пари, но ни проглушиха ушите за огромния дефицити. Хората в България страдат и умират, защото не искате да осигурите достъп до качествено здравеопазване“, посочи още депутатът от БСП.