В „Медика Кор“ работят изключително коректни служители, които са преди всичко хора, отдадени на мисията да спасяват живот. По наш адрес обаче в медийното пространство се правят бомбастични внушения и квалификации от типа „Схемата за източване на държавните лечебни заведения - болница в болницата“, „неморално“, „пладнешки грабеж“, „лоша практика“ и т.н. Как можем да запазим доверието на пациентите, което градим вече десетилетие, когато ежедневно ставаме обект на необосновани нападки? Това пише в отворено писмо до медиите изпълнителният директор на специализираната болница за активно лечение и кардиология „Медика Кор“ доц.д-р Кирил Панайотов. Поводът за публичното обръщение са публикации след посочването на здравното заведение от главния прокурор Сотир Цацаров като една от причините за лошото състояние на болницата „Христо Ботев“ във Враца, на чиято територия „Медика Кор“ има клиника за инвазивна кардиология.
Вашите зрители, слушатели и читатели са будни и съпричастни и когато имат достатъчно информация, могат сами да направят нужните изводи. За жалост, гледната точка на „Медика Кор“ не се представя за съпоставка в медийното пространство, пише още д-р Панайотов и посочва, че болницата е в процес на проверка, без към нея да са отправени не само обвинения, а дори и забележки.
Наред с това здравното заведение предоставя статистика. Да средата на миналата година Враца е единственият град с инвазивна кардиология в Северозападна България. От 2011 година, когато е сключен първият договор за наем между „Медика Кор“ и врачанската болница до 31 октомври т.г. през инвазивната кардиология са преминали 11 204 пациенти, на които са извършени 5174 интервенции и 6030 диагностики. Направените от сключването на първия договор с врачанската болница през 2010 година разходи от „Медика Кор“ са 16 946 464,48 лева. Приходите на болница „Христо Ботев“ за този период са 5 898 518, 38 лева, а на „Медика Кор“ - 1 249 154, 70 лева след приспадането на разходите.
Поради факта, че сключеният между двете болници договор е обект на икономическа, а не на благотворителна дейност, направените от нас разходи за медицинска дейност следва да бъдат възвърнати. Именно средствата за тези разходи бяха наречени „неизгодна сделка“, където приходът за едното лечебно заведение е 15%, а за другото 85%. Всъщност не бе споменат фактът, че всички разходи за дейността влизат в тези 85% и пак за сметка на „Медика Кор“. Въпреки че болницата във Враца не ни е превела голяма сума - 1 413 501,57 лева, което ни прави своеобразен неин кредитор, ние продължаваме дейността си. Осигуреното допълнително възнаграждение и обучение на лекарите от Враца, отново са за сметка на „Медика Кор“ с цел запазване на квалифицирани кадри в болницата, също не бе дискутирано. Това показва нашето желание да се справим с кризата в лечебното заведение заедно, заявява в заключение д-р Панайотов.