Дръзкият крадец, който с хирургическа точност и впечатляващо хладнокръвие удари трезора на Пощенска банка на ул.“Александровска“1 преди две години и половина, е задържан, съобщиха полицията и прокуратурата.
48-годишният И.А.П. ще отговаря за кражбата на 150 000 лева, 7000 британски паунда и 12 000 щатски долара, всичко на обща стойност 188 385,52 лева.
Ударът на следовника на професионалистите от „Бандата на Оушън“ бе разкрит на 28 март 2016 година. Само че за разлика от филма, където всичко е фикция, посегателството в Русе си беше съвсем реално. В стената на най-горния етаж на долепения до банката триетажен подземен гараж криминалистите откриха отвор, през който бяха прибрани пачките в различна валута. Първоначално се предполагаше, че при кражбата са изчезнали 220 000 лева, вчера бе посочена точната сума.
След упорито разследване банковият крадец е установен от русенски криминалисти, които го обявили за национално издирване. И.А.П. е арестуван в събота в София и при пълна секретност е докаран в Русе. Вчера съдът постанови постоянното му задържане под стража.
Продължава издирването на негов неустановен съучастник, съобщи прокуратурата.
Заради прецизността на кражбата веднага след сигнала за нея се понесе слух, че може да е замесен вътрешен човек.
След атаката на трезора източници от банковите среди съобщиха, че той е бил на практика беззащитен и е станал съвсем лесна плячка на престъпниците. Стената, която граничи с подземния гараж до сградата, била покрита с шперплатови плоскости, които касоразбивачите начупили само с два ритника. След това дошъл редът на мазилката, в която бил изчегъртан правоъгълник с основа около 60 см и височина 30 см, след което се появили тухлите. Те били премахнати в очертания правоъгълник, като мазилката била свалена с чертилка. Така се открила ламарината на трезора, която била дебела едва 1 мм. Тенекията с параметри на използваните за направа на улуци метални листи, била срязана с горелка и огъната надолу. След като си отворили фронт за действие, бандитите осветили с фенерче пачките в касата, придърпали ги с ръце и вероятно са ги натъпкали в сак.
Веднага след тлъстия обир ръководството на Пощенска банка достави стабилна метална каса за съхранение на парите.