Серия съдебни битки се задават между община Русе и „Топлофикация“. Енергийната компания, чиито тръби тази есен се пукат като балони, обжалва наложени глоби за неизпълнение на общинската наредба, която определя сроковете за възстановяването на уличните настилки, разкопани заради проблеми със снабдяването с вода, топлина, природен газ и телекомуникационни услуги.
Освен неудобства на хората с парно отопление лавината от аварии на „Топлофикация“ създава сериозни проблеми и на движението в града. Многобройните изкопи принуждават автомобилите да минават изключително предпазливо през нарязаните по асфалта дупки, но не са малко и онези, които виждат истинската опасност от капаните в последния момент и после със свито сърце оглеждат колите си за скъсани гуми, огънати джанти и други щети. Но и това е дреболия на фона на преживяното от русенско семейство на улица „Васил Петлешков“.
В дрезгавината на свечеряване в понеделник тойота пропада до бронята в необезопазен и несигнализиран изкоп на „Топлофикация“ при движение от „Лидл“ към „Енерго-Про“. Опитите на шофьора да излезе само влошават положението и колата окончателно се окопава. Помощта идва от двайсетина души - живеещи в района и минувачи, които след едночасови усилия успяват да върнат автомобила на пътя.
Това не е първият подобен случай, вече 3-4 коли пострадаха, но никой не е реагирал, свидетелстват хората от „Васил Петлешков“.
Благодарим на всички, които бяха съпричастни, това ни върна вярата, че доброто не е изчезнало в днешните времена на озлобление и агресия. В същото време не можем да преглътнем възмущението си - защо плащаме данъци, след като колата ни ще затъва в центъра на града, заявиха съпрузите след неприятното преживяване.
Действията при разкопаване на улици и тротоари в града са регламентирани от наредба №27, заяви зам.-кметът по строителството Димитър Наков. При първо нарушение фирмите получават предупреждение и срок от 10-15 дни да възстановят настилката, който обикновено се спазва. Изключение прави „Топлофикация“, която прави най-много изкопи заради авариите си и иска най-дълги срокове - по месец, за да поправи разкопаните улици. Това е причина вече да й бъдат наложени няколко глоби, които компанията оспорва в Районния съд, каза още Наков.