Нова съдебна психиатрично-психологическа експертиза ще бъде назначена по делото, в което Славомир Стоичков беше обвинен от прокуратурата, че на 9 юни 2015 г. е отвлякъл от Търговище приятелката си Невена Русева, а на следващия ден в Писанец се е опитал да я убие. 
Според държавното обвинение той е откраднал колата на братовчедка си Милица Милчева и с нея отвел Невена по посока Писанец и на моста опитал да се хвърли с колата в пропастта под него, за да загинат двамата заедно. Тъй като само катастрофирал, той и момичето се настанили в къща за гости в селото и на следващия ден, след като полицията обградила къщата, опитал да убие Невена с нож и тя, за да се спаси, скочила през прозореца и сериозно пострадала. Наложила се спешна животоспасяваща операция в УМБАЛ „Канев“ (тогава МБАЛ-Русе). Самият Славомир пък опитал да се самоубие, като си пререже вените и се прободе в стомаха. 
Според младият мъж обаче той не бил посягал на приятелката си и не било вярно, че я е биел системно и затова тя се е върнала при майка си. Според него това било станало, защото детето й се е разболяло от шарка и първоначално за него се грижела баба му, но състоянието му се е влошило и Невена се върнала, за да гледа 2-годишното тогава дете.
По думите на Славомир той бил вдигал ръка срещу Невена само два пъти - на 9 юни пред блока на Милица, тъй като Невена го нарекла с много груби и обидни думи, при което загубил контрол и я ударил веднъж по лицето, след което многократно й се извинил. Вторият път бил на следващия ден в къщата за гости в Писанец, в която ситуацията с обидите се повторила. Славомир Стоичков твърди, че никога не е искал да убива Невена, че не помни, как й е нанесъл раните с ножа, а причината да го направи най-вероятно е била да я сплаши. Според неговата версия момичето сериозно се стреснало, качило се на перваза на прозореца, той обаче се счупил и тя паднала долу. Това разтърсило младия мъж дотолкова, че пожелал да сложи край на живота си и непосредствено преди ареста си прерязал вените и опитал да се прободе в стомаха. 
Това стана причина адвокатът му да поиска нова експертиза, от която да се заключи, бил ли е той във физиологичен афект, което значително би облекчило положението му. Заключението трябва да стане готово до следващото заседание, което е на 29 януари. 
Вчера беше приета и психологическата експертиза на братовчедка му Милица, според която момичето е напълно нормално психически, но лесно се поддава на манипулация. До изследването й се стигна, защото тя 4 пъти сменя показанията си.