Изминаха повече от шест месеца от призива ни да се отворят архивите с информация за неидентифицирани летящи обекти /НЛО/ и никой още не е реагирал дори неофициално. Питаме властите - колко още ще мълчите, докога трябва да чакаме? Това заявиха от русенския клуб за изучаване на НЛО и други необясними за съвременната наука и човешкото познание факти и явления „Мъдромер“. На 13 май клубът разпространи отворено писмо до държавното ръководство, Военновъздушните сили и гражданската въздухоплавателна компания „България ер“ с искане да се публикува цялата информация, събирана от български цивилни и военни специалисти за НЛО и други паранормални явления.
„Навлизаме в ера, в която държавните и правителствените институции, органи и агенции не трябва и не могат повече да крият сведения и класифицирани документи, свързани с НЛО и извънземния живот. Въпреки или точно защото все още се гледа на темата с нездрав скептицизъм, трябва да признаем, че това не са обикновени явления и можем да се доближим до истината, само ако разберем и знаем разсекретените документи относно факти, събития и процеси у нас, в България, свързани с феномена НЛО. Призоваваме ви да огласите всички сведения, свидетелства и документирни факти за НЛО в България. Обратното, мълчанието ви би било неоправдана информационна репресия към българската общественост“, пишеше в отвореното писмо. Като аргументи бяха приведени и общоизвестни факти за разсекретяване на хиляди документи по темата от САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Украйна.
Макар че е пионер, стожер и лидер на изучаването на тези явления у нас, създаденият на 11 май 1990 година в Русе от Иван Лазаров и негови съмишленици клуб „Мъдромер“ говори и от името на Българска уфологична мрежа, в чиято основа отново е той. Самата мрежа пък е партньор на най-голямата световна организация за изучаване на НЛО и други необясними за съвременната наука факти и явления - MUFON, основана на 30 май 1969 година в САЩ. Показателно е, че контактът е осъществен по инициатива на MUFON, която на 24 декември 2012 година изпраща писмена покана за сътрудничество на Иван Лазаров.
„Очаквахме след публикуването на писмото ни /вестник „Утро“ направи това на 13 май - б.р./ да последва реакция. Знаем, че държавният механизъм е сложна машина и не може да се задвижи нито за ден два, нито за седмица или месец, но измина повече от половин година и липсата на каквато и да е реакция ни кара да мислим, че искането ни просто е игнорирано. Ако е така, държавната администрация се поставя в неловкото положение да не гледа сериозно на нещо, само защото не е познато на науката. Така преди векове са гледали и на днешните аксиоми, че Земята и кръгла и се върти“, заяви Иван Лазаров.
А на въпрос какво ще последва, ако досегашното мълчание по исканията в писмото окончателно се превърне в мълчалив отказ, Лазаров повтори думите си от деня на разпространяването на документа през май: „Добре осъзнаваме, че има сведения и база данни, които са само за държавна употреба, но НЛО не е лична собстветност. Това е миналото, настоящето и бъдещето на света такъв, какъвто го познаваме. В този смисъл, ако всички тайни и загадки по Земята не бъдат разкрити и известени, напредъкът на човечеството не може да бъде стопиран. Надяваме се да не се случи така. Няма причини за това. Иначе как бихме могли да реагираме - ние сме законна и уважаваща законите организация, можем да изразим единствено гражданското си недоволство. Например като не гласуваме за никого и за нищо. Но пак казвам, надяваме се това да не се случва. Все още имаме надежда в здравия разум, а ако се окаже, че сме се заблудили - ще продължим да настояваме публично обществото да бъде информирано. Всички имаме право на това.“.