40 души се отзоваха в приключилата вчера втора кампания „Кръвта не е за продан - тя е подарък!“ на УМБАЛ „Канев“ и БЧК. 14 от тях са върнати заради ниско тегло, ниско кръвно налягане или непокриване на други задължителни изисквания за донори.
На пръв поглед активността е по-малка от миналата година, когято откликнаха 51 човека, но всъщност постижението е по-добро, защото тогава акцията продължи три седмици, а сега - само пет дни.
Смисълът на тези кампании е да се фокусира вниманието на обществото върху проблема с кръводаряването, а той е повече от сериозен. Това разбира всеки, който се сблъска с нужда от кръвопреливане.
За да се покриват нуждите от кръв, е необходимо на всеки 1000 души да има по 25 кръводарители, а за да се реши той напълно, те трябва да са поне 50. 
За Районния център по трансфузионна хематология  - Плевен, към който принадлежи и Русе, има по 18 кръводарители на 1000 човека или общо 19 498, а минималният необходим брой е 27 100. За да отпаднат напълно притесненията с недостига те трябва да са 54 200 и простата аритметика сочи, че не достигат 35 000 души, готови да даряват редовно кръв.