Пешеходен жп прелез ще бъде изграден в „Родина 4“ и така за хората от квартала ще се осигури безопасна връзка с центъра на града. За проектирането на съоръжението са предвидени 4000 лева, като обектът е в инвестиционната програма на общината за тази година.
Строителството на пешеходния жп прелез беше поискано от живеещите в района през 2015, когато те възнегодуваха срещу поставянето на метални решетки от двете страни на жп линиите, които минават през квартала. Така бе затворен пътят им от ул. „Стара планина“ към бул. „Цар Освободител“.  
След протестите на гражданите, които поискаха безопасно преминаване през релсите, а не пълното му ограничаване, местната власт се ангажира с решаването на проблема, като получи съгласие от НКЖИ за изграждането на жп прелез за пешеходци в този район.
Въпреки забраната за пресичане на линията, това е най-прекият и удобен път, свързващ квартала с централната градска част, а трагичните инциденти не спират хората да прескачат релсите и да минават напряко. Преди две години дни след поставянето на оградните съоръжения от двете страни на линиите, част от тях бяха унищожени, за да се осигури пряк достъп до града, а срещу извършителя беше образувано бързо дело.