Русе вече може да се похвали с първия саниран висок блок. Това е 18-етажната жилищна кооперация „Чипровци“ на едноименната улица в квартал „Родина“. Блокът разполага с 92 апартамента, които се обитават от 270 души. Вчера хората споделиха, че са изключително доволни, тъй като условията за живот са се подобрили чувствително. 
Живея от 1981 година в този блок. Разликата е огромна, всичко е изпълнено, както пише по книгите, по проект, в срок и качествено. Не сме имали никакви конфликти със строителите. От първи ноември пуснахме парното, като още преди това промяната се почувства - шумът намаля, температурата се увеличи, каза един от живеещите в блок „Чипровци“. 
Зам.-кметът Страхил Карапчански обясни, че за блоковете с височина над 28 метра се изисква допълнителна мобилизация на ресурси, допълнителна експертиза, за да може, от една страна, да се гарантира качественото изпълнение на обектите, а от друга - и сигурността на работещите. Впечатлени сме от темпото, качеството на работата, от това, което чуваме от живеещите, допълни той.
Другите високи блокове, които ще променят облика и условията за живот на обитателите, са „Клисура“, „Охрид“ и „Жерав“. Общият брой сгради, които трябва да бъдат завършени по националната програма за енергийна ефективност до края на следващата година, е 39. За 2018-а има 5 блока, които с всички документи и процедури са на финалната права и напролет може да започне работа по тях. В списъка на чакащите са над 60 блока, което означава, че над 10 000 русенци са с реален потенциал техните жилища да бъдат обновени, посочи още Карапчански.