Болна от свински грип жена е настанена за лечение в белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев и посочи вида на открития в болната вирус А (H1N1). Информацията бе потвърдена и от главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.  49-годишната жена постъпила в белодробната болница в понеделник, след като няколко дни опитвала да се лекува у дома и не потърсила лекарска помощ. Заради критичното и животозастрашаващото й състояние специалистите веднага я насочили към Университетска болница „Канев“, където била приета в Интензивното терапевтично отделение. След стабилизирането й е върната обратно в т.нар. Тубдиспансер.
След три денонощия лечение там тя е в по-добро състояние, върната е при нас, като грижите по отношение на усложненията от грипния вирус продължават. Прилагаме максимална терапия, тъй като тя е с една тежка пневмония, която все още не е ясно дали е усложнена от грипа или е негово следствие, каза управителят на белодробната болница д-р Светослав Дачев.
Въпреки подобрението, жената все още е в тежко състояние и лекарите се въздържат от прогнози. Те припомнят, че свинският грип е много коварен и може да има фатален изход. 
Когато стане въпрос за свински грип, трябва да бъдем много внимателни, терапията да е максимална, наблюдението да е максимално, възможни са неочаквани спешни усложнения, част от които могат да са фатални, коментира д-р Дачев.
Той съветва хората да вземат бързи мерки срещу оплакванията, защото в началото на разболяването никой не знае от какво точно е болен. Място за паника няма, но са възможни усложнения, така че най-късно на втория-третия ден от боледуването трябва да се търси специализирана лекарска помощ, казва още специалистът.