Единствената българска автомобилна марка ще има своя втори модел. След успеха на суперколата „Sin R1“, се задава нов член на фамилията - „Sin S1“. Засега той е само скица, но намеренията да се превърне в обикаляща най-бляскавите световни курорти, най-добрите автомобилни изложения и най-бързите писти са съвсем сериозни и скоро ще се осъществят. Гаранцията за това е, че бяха обявени вчера от собственика на марката „Син Карс“ Росен Даскалов, чиято компания вече доказа, че знае как се правят изключителни автомобили. Подробности за бъдещото производство не са известни, но Русе има основания за оптимизъм, че Даскалов ще избере за база родния си град. Още повече, че той анонсира такива намерения при скорошната си лекция пред студенти от Русенския университет, чийто възпитаник е и с който сключи рамков договор за сътрудничество.
Представената единствена скица показва, че „Sin S1“ ще е базовият модел на компанията, което ще рече, че България вече ще има два супер спортни автомобила.
Към момента липсват всякакви данни за модела, който ще видим след няколко месеца в Женева, където през март ще се проведе традиционният автомобилен салон.
Намеренията на „Син Карс“ са да предложат един автомобил, но с възможност да бъде поръчан в няколко различни каросерии. От скицата виждаме открит роудстър без покрив и врати. Клиентите обаче ще могат да поръчат версия със затворен кокпит или пък такава, при която колелата на автомобила ще са открити като да речем при KTM X-Box.
Данни за двигателите липсват, но клиентите ще имат голям избор. 
„Ще има бензинови двигатели с мощност до 450 к.с., хибридна версия и изцяло електрически модел“, заявиха от „Син Карс“.
В допълнение те ще могат да поръчат трансмисия с пера на волана, тракшън контрол и антиблокираща спирачна система.
Първите готови модели за Европа ще видим през 2019 г. Цената за момента се определя като „достъпна“. Родната компания кандидатства за сертифициране пред „National Highway Traffic Safety Administration“ в САЩ, като при получаване на сертификат ще може да продава по 325 бройки годишно на янките.
Серийният вариант на „Sin R1“ дебютира за пръв път на салона във Франкфурт през 2015 година, а оттогава състезателната версия на модела пожъна редица успехи в европейския GT4 шампионат. Автомобилът разчита на 6,2-литров V8 двигател от „Дженерал Мотърс“, като с него спринтира до 100 км/ч за под 3 секунди.