25 000 души са лекувани в „Медика Кор“ за десетте години от създаването й. Около 8000 от тях са постъпили с остър миокарден инфаркт, който в близкото минало осъждаше болните на инвалидизация, но благодарение на инвазивната кардиология болните са спасени и излекувани, защото това е изключително ефективен метод с най-ниската смъртност - под 1%. Така накратко представи десетгодишния опит на специализираната болница за активно лечение по кардиология нейният основател доц.Кирил Панайотов.
Юбилеят на започналата работа през 2007 година болница вчера бе отбелязан с водосвет и никулденски шаран. 
В началото в здравното заведение са работили трима кардиолози, днес лекарите наброяват 28, от тях: 5 инвазивни кардиолози, 7 специалисти по кардиология и 9 специализанти по кардиология. 5 от лекарите имат втора специалност - вътрешни болести. В екипа работят и 2-ма анестезиолози, 3-ма лекари по клинична лаборатория и 2-ма лекари със специалност образна диагностика. Медицинските сестри са 26, от които 9 инвазивни. 
Добра организация на работа, освобождаване на медиците от битовизми, осигуряване на повишаване на квалификацията и кариерно развитие, непрекъсната обмяна на опит с водещи национални специалисти и не на последно място добро заплащане - това е рецептата на „Медика Кор“ за привличане и задържане на добри медицински специалисти, посочи доц.Панайотов.
А д-р Лъчезар Николов, началник отделение в „Медика Кор“, обърна внимание на проблемите, които хората могат да си създадат сами около идващите празници. Причините са известни - прекаляването с храна и алкохол, което е рисков фактор за получаване на инфаркт. Другата заплаха е рязкото излизане от топло на студено.
В най-натоварената Бъдни вечер в живота ми на лечение постъпиха седем души с инфаркт един след друг, посочи д-р Николов и апелира хората да не прекаляват с нищо, за да не увредят най-ценното, което притежават - здравето си.