С месец по-късно в сравнение с други години е изолиран първият грипен вирус в България. Това е станало във вторник, каза вчера главният държавен здравен инспектор към Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев, който изнесе пред медици и студенти в Русенския университет лекция на тема „Съвременни заплахи пред общественото здраве“. 
Макар и по-късно, постепенно навлизаме в сезона на грипните заболявания и техният брой тепърва ще расте, коментира д-р Кунчев. Той отбеляза още, че въпреки че е трудно за прогноза, според него в края на януари или началото на февруари е възможно да има грипна епидемия в България. 
Вълната вече е тръгнала в Европа и постепенно набира сили, като бавно обхваща всички страни. Веднъж стъпил на континента, грипът се разпространява бързо и се очаква да го „превземе“ до месец-месец и половина поради лесния начин на разпространението си чрез въздушно капков път. Тази година ще ни атакува най-вероятно или щамът „Хонконг“ или „Мичиган“. Засега води „Хонконг“, коменира оше главният държавен здравен инспектор.
Балансирано хранене, прием на достатъчно витамини и микроелементи, консумирането на плодове и зеленчуци може да подпомогне организма в сезона на грипа, препоръча д-р Ангел Кунчев. Според него няма причини да се драматизира ситуацията, защото всеки се е разболявал от грип и всяка година има грипна епидемия. Важно е да се помогне на хората, за които той може да бъде опасен, а това са възрастните хора.