Непълнолетните Деян Ц. и Николай В. ще застанат в най-скоро време пред съда, след като обвинителният акт срещу тях вече е внесен и се очаква да бъде образувано и насрочено дело. Те бяха арестувани на 15 март по подозрение, че само ден по-рано са убили зверски таксиметровия шофьор Валери Спиридонов в село Николово. След залавянето Деян направи признания, а двамата заедно показаха на разследващите къде са скрили окървавените си якета и ножа, който бил собственост на Николай. 
Според държавното обвинение, преди престъплението двете 17-годишни момчета си приготвили коктейл от амфетамин, екстази, марихуана, ром, уиски и бира на квартална площадка близо до кръстовището на „Олимп“. Тогава възникнала идеята за ограбването на таксиметров шофьор, като освен оборота му, трябвало да бъде задигната и колата, която да бъде продадена и така да се спечелят повече пари. С тях имало и трето момче, но идеята не му харесала и то си тръгнало. 
Двамата решили да се спрат на лесна жертва, търсили по-възрастен мъж, който да не окаже кой знае каква съпротива и побелелите коси на Валери Спиридонов, който наскоро отпразнувал 60-и рожден ден, привлекли вниманието им. Той имал навик да не вози пияни и дрогирани, но в случая направил изключение, което му струвало живота. Двамата го открили на стоянката до Товарна гара. 
Спиридонов работел като шофьор в „Точните таксита“ от 10 години, а преди това още толкова във вече фалирала таксиметрова фирма. Отзивите на колегите му са, че той е бил добър и отдаден на работата си човек, изключително лоялен към работодателите си и към клиентите. 
Деян и Николай били предварително подготвени с нож и тиксо, с което да вържат жертвата, ако тя се съпротивлява. Подлъгали шофьора, известен сред колегите си като Джоко, да ги закара до Николово и тъй като единият от тях имал роднини там и знаел, къде е безлюдно, дал адрес в задънена улица в квартал Гагаля, на която само една къща била обитаема. 
Щом стигнали, обвиняемите заповядали на Спиридонов да им даде оборота си, който бил едва 60 лева. Човекът отказал, което провокирало агресията на Николай. Той го наръгал с нож. Валери Спиридонов опитал да спаси живота си, излязъл от колата и побягнал, но бил застигнат и ръган зверски. По-късно лекарите преброили 10 прободни рани. Дори след като нападателите избягали, тежко раненият мъж продължил да се бори за живота си. Запътил се към близка къща, за да потърси помощ, но не успял да стигне до нея, защото загубата на кръв го повалила и той паднал на улицата, а дошлите по-късно спешни медици само констатирали смъртта му. 
След залавянето на двамата младежи съдът ги остави да чакат в ареста делото срещу тях. Това стана въпреки усилията на адвокатите им, сред които и известния столичен защитник Марин Марковски. Той е ангажиран със защитата на Николай, който пък се разплака в съдебната зала и хленчеше, че искал при майка си. Тя заяви в съдебната зала, че не знаела, че синът й се дрогира. Бащата на Деян пък заяви, че не знае, какво прави синът му по цял ден, защото ходи на работа и никой не се занимава с момчето. Дори за гледането на мярката за неотклонение той закъсня с цял час, защото бил на работното си място. 
В опит да спасят Николай от ареста, защитниците му заявиха, че той е бил по влияние на алкохол и наркотици и не е съзнавал, какво върши и че има проблеми с черния дроб, което пречи на организма му да разгражда тези субстанции. 
Задържането на двамата заподозрени и гледането на мярката им за неотклонение предизвика и брожение след русенските таксиметрови шофьори от всички фирми. Те бяха готови на протести, ако двамата арестувани бяха пуснати на свобода, като се чуваха дори глухи закани, че излязат ли, с тях ще се разправи улицата. 
Николай В. е ученик в Гимназията по транспорт. Озовал се е там след като сменил няколко училища. Деян Ц. пък е на индивидуално обучение в СОУ „Възраждане“. И двамата са регистрирани в Детската педагогическа стая заради предишни нарушения на закона. В досието на Деян са описани кражби, а Николай пребил и ограбил дете. 
В готовия вече обвинителен акт е записано, че двамата в съучастие са извършили грабеж за 4562,10 лева, придружен с убийство. Посочено е, че въпреки непълнолетието им, те „са разбирали свойството и значението на извършеното и са можели да ръководят постъпките си“. 
Ако бъдат признати за виновни и то на всички три инстанции, двамата могат да получат максимум 10 години лишаване от свобода.