Модерният чуждоезиков център, който трябваше да бъде открит тържествено на 15 септември в Средното училище за европейски езици „Св.Константин-Кирил Философ“, все още е мечта. Една все по-изнервяща мечта, която събира повече негативи, отколкото радостно очакване. 
„Радостното очакване“ в Европейското от доста време насам е превърнало ръководството, преподавателите, учениците и дори родителите в едно кълбо от нерви.  Защото фактически все още не е завършен първият етап от изграждането на центъра - основният ремонт на помещенията на четвъртия етаж, където ще се разполага центърът. 
Русенската фирма „МИК билд“, която трябваше още в средата на лятото да приключи с ремонта, не се справи, казват в училището. Екип на „Утро“ в края на август бе в СУЕЕ и видя как въпреки закъснението работниците не проявяваха особен ентусиазъм, дори напротив. 
Те нито спазиха сроковете, нито си довършиха работата, а качеството, което оставиха след себе си, е под всякаква критика, каза вчера директорката на СУЕЕ Добромира Николова. През цялото време ние непрекъснато връчвахме протоколи за неизпълнение или за некачествено изпълнение, това продължи през целия август и след това, добави тя. Пред очите ни се случваше всичко в обратен ред, добави тя, като определи състоянието на етажа като „катастрофално“. 
Вещо лице е изготвило една оценка на състоянието на обекта, предстои да се произнесе второ вещо лице, обясни Николова. На 20 декември предстои второ съдебно заседание, на което ще се разгледа втората експертна оценка, каза тя.
„Надяваме се да спечелим делото и договорът ни с тази фирма да се признае за неизпълнен, а след това да намерим друг изпълнител, който да свърши работата качествено. Дотук сме платили авансово една сума, възможно е да се наложи да търсим още средства за новите разходи. Но ние нямаме друг вариант. Всичко друго, необходимо за оборудването на центъра, е готово - мебели, обзавеждане, щори, врати. Стои в складовете на фирмите, те също не са щастливи, че им заемаме помещенията с материали, които отдавна трябваше да са си по местата при нас. Ние самите - ученици и учители, прескачаме топове подови настилки...“, продължи директорката. 
Към ядовете с фирмата „МИК билд“, която е спечелила търга за изпълнение с най-ниската оферта, а сега оспорва недоволството на възложителя, се прибавят и неуредиците за учебния процес, създадени от строителния хаос. 
Наложи се спешно да разпределяме класовете, които ползват стаи на 4-ия етаж, в други помещения, в това число и в приземния етаж - а това предизвика недоволството на родителите, казват от школската управа. 
Сега нещата били по-нормални.
От фондация „Америка за България“ проявили разбиране и уверили, че е възможно да изготвят анекс към договора. Тъкмо в конкурса на фондацията „Училище на бъдещето“ СУЕЕ спечели финансиране от внушителните 150 хиляди лева за проекта /целият е на стойност 200 хиляди лева/. Два езикови кабинета, три социални пространства, чуждоезикова читалня, мултимедийна зала с модулна сцена за изяви и минифоруми - това трябва да представлява в най-общи линии бъдещият модерен езиков център. Стените ще бъдат покрити с т.нар. „вълшебна боя“, която ще позволява на учениците да пишат и рисуват на воля. 
Но „вълшебната боя“ в момента е последното, за което мислят в училището. Защо всичко, свързано със строителство и ремонти, при нас трябва да става все по трудния начин, се пита директорката Добромира Николова. И засега не намира отговор.