„Дунав“ загуби с 0:2  мача си от 19-ия кръг на първенството в Първа лига  срещу „Лудогорец“ в Разград. Поражението остави дунавци на предпоследното място в класирането с актив от 14 точки. В следващия кръг селекцията на старши треньора Малин Орачев ще домакинства на „Локомотив“ /Пловдив/. 
Пред полупразните трибуни на „Арената“ в Разград русенският отбор, макар че игра с твърде ниско самочувствие, някак удържа на мускули до 29-а минута, когато получи гол от... засада! 
За стадиона в Разград такова попадение е като „добър ден“. За шампиона винаги може. От сърце, а сега и предколедно! Шампионът трябва да се уважава. Да се тачи и почита. Защото е „национална кауза“. И после старши треньорът на „каузата“ Димитър Димитров-Херо се сърди, че съдиите били като зомбирани и не свирели дузпи за отбора му.
А родните рефери все така продължават да постилат килимчето пред безспорно най-силния  отбор в България и упорито държат да се упражняват в най-древния занаят. 
Новата им проба бе висш пилотаж. В 29-а минута Анисе отклони топката към Марселиньо, той бе на метър зад защитата и благодари за подаръка на страничния рефер с финт и удар към Антонов - 0:1. Буквално минута по-късно русенската защита заспа. Джоди Лукоки центрира отдясно, Ненов и Джатоба увиснаха нелепо и глупаво в борбата за високата топка и Марселиньо се совна между тях за удар с глава - 0:2. Целият актив на „Дунав“ през първото полувреме в атака бе един слаб далечен удар на Васил Шопов.
След почивката русенци като че ли се посъбудиха леко, но не се заблуждавайте - „Лудогорец“ просто почна да пести сили за мача в четвъртък, когато ще играе жизненоважен мач от турнира за Лига Европа срещу „Хофенхайм“. И все пак „светлосините“ /този път в бели екипи/ от Русе създадоха две положения чрез Жатоба и Димитър Георгиев, който пробва удар със задна ножица. Пред Антонов се завихриха няколко мелета и толкова.
Загуба срещу „Лудогорец“ не може да е повод за  сълзи и драми. Въпросът е как дойде тя. „Дунав“ не приличаше малко от малко на отбора, който се биеше като равен с шампиона през миналия сезон. Тогава „Дунав“ играеше крилато, със самочувствие, амбиция, хъс. От онзи дързък отбор вчера нямаше и помен. Това бе един примирен тим, който като че ли чакаше с нетърпение съдийската свирка за края на мача. Нямаше нищо свежо като дух и нагласа за битка. Всичко бе като по инерция. Измъчена работа!
И нещо по състава. И Веско Великов, а вече и Малин Орачев, така и не напипаха ядрото със защитници. Непрекъснати рокади и вечни експерименти! Този път отбраната почна с Милчев и Патев като централни защитници. В предишните два мача конфигурацията бе друга. Сега пък на полувремето левият бек Хубчев напусна терена, а Милчев бе пратен в неговата зона. Ненов, офанзивен футболист, охраняваше пак пространството пред десния краен защитник. И то при положение, че през лятото бяха привлечени типични бекове - Христо Попадийн и Преслав Петров. Само че те топлят пейката! За какво тогава бяха техните трансфери!
Няма ги и хората като алтернативи в атака. Карагарен се контузи и на предна линия излезе само Бранимир Костадинов. Хубаво, но какво ще стане и ако Бранимир, не дай си боже, получи някаква травма!
В крайна сметка „Дунав“ не показа, че върви нагоре. Тимът се движи като на автопилот и ако не се вземат някакви мерки през зимата, не го чака нищо хубаво през пролетния сезон. Когато вече ще е неистова битка за оцеляване в плейофите. За спасение в редовния сезон вече не може да се говори. Той ще се доиграва за статистиката.
„Лудогорец“: Ренан, Натанаел, Игор Пластун, Георги Терзиев, Лукас Саша, Светослав Дяков, Анисе, Джоди Лукоки, Марселиньо, Върджил Мисиджан, Клаудиу Кешерю
„Дунав“: Станислав Антонов, Христофор Хубчев, Михаил Милчев, Петър Патев, Юлиан Ненов, Диян Димов, Божидар Васев, Карлос Жатоба, Васил Шопов, Бранимир Костадинов, Мирослав Будинов /Ларин, Георгиев/.