Софийска филхармония ще открие следващото, 58-о поред издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ - едно от малкото широкоформатни куртурни събития, които приковават погледите на музикални капацитети и на ценители към Русе. Под палката на русенеца Емил Табаков филхармониците ще изпълнят на 16 март творби на Брамс и на Табаков - световна премиера на новата му симфония. 
Излишно е да повтаряме, че русенският фестивал е останал един от малкото в страната, запазили духа и носители на традицията - както е с фестивалите в Залцбург, Инсбрук, Байройт, Единбург, където името само по себе си е марка. И е радостно както това, че неговата програма с всяка година вдига летвата и търси нови артистични и естетически предизвикателства, така също и това, че русенският общински съвет запазва своята съпричастност с едно от големите български културни събития. 
Идната година 
музикалните празници ще започнат на 16 март и ще продължат до 1 април
Визитната картичка на 58-ото издание накратко гласи: над 600 елитни български и международни артисти от 3 континента, 16 страни на Европа и света - Англия, Франция, Австрия, Румъния, Германия, Русия, Холандия, Финландия, Швеция, Италия, Словения, Япония, Корея, Аржентина, САЩ, България; над 40 събития, дебюти, премиери, образователни серии, насочени към младата публика, майсторски класове и изложби.  
Зад тази визитка стоят имена-магнити от българската и европейската фестивална сцена. Каквито са Румънският национален оркестър с диригент Кристиан Мандял, Камерният ансамбъл „Софийски солисти“, струнните квартети със световна слава „Микеланджело“ /създаден през 2002 г. от румънката Михаела Мартин и включващ още цигуларя Стефан Пикар, виолистката Нобуко Имаи и челиста Франс Хелмерсон/ и 
„Шуман“ - тримата братя Марк, Ерик и Кен Шуман
които свирят заедно от най-ранното си детство, и естонката Лииса Рандалу, която се присъединява към фамилията Шуман през 2012 г. Впрочем „Шуман“ през януари свирят в Лондон, в Картагена в Колумбия, после в Лувъра в Париж и в Залцбург. През февруари излизат пред публика в Испания и Италия, март за тях започва в Ню Йорк, минава през Испания, връща се в Германия, а на 28-и свирят в Русе. От сайта на квартета се вижда, че те ще изпълнят за русенци творби на Моцарт, Шостакович и Чайковски.
 Сред другите интригуващи артистични присъствия в афиша на „Мартенски музикални дни“ са също ансамбъл „Решерш“, саксофонният квартет „Signum“ и холандският перкусионен ансамбъл „Youth Percussion Pool“. Между имената на тези, срещите с които фестивалната публика вече предвкусва, са феноменалната корейска пианитска Йоръм Сон, френският пианист Оливие Казал, финландският диригент Саша Макиля, челистът Виктор-Жулиен Лаферие, абсолютен победител в авторитетния конкурс „Кралица Елизабет“ в Брюксел тази година. Със сигурност на голям интерес ще се радват и 
прочутите майстори на тангото 
световноизвестният аржентинец Марсело Нисинман заедно със Сирил Гарак, Даниел Роуланд, Мария Мартинова и Винфрид Холценкамп от ансамбъл „Тангуарда“, които ще свирят на 31 март. 
Ценителите ще получат поредния шанс да се докоснат до виртуозността на обичани перфекционисти като Минчо Минчев, Светлин Русев, Пламена Мангова, Евгени Божанов, Татяна Колева, клавирното дуо „Генова-Димитров“. Русенската опера също се включва впечатляващо в програмата на фестивала. На 19 март тя ще покаже новата си премиера - рядко поставяната у нас „Макбет“ на Верди, а след това два концерта ще изнесе русенският филхармоничен оркестър: на 23 март под диригентството на Георги Димитров ще бъде изпълнена стилна Брамсова програма, а на 26-и под палката на Саша Макиля ще прозвучат творби на Дворжак и Сибелиус.    
ММД-Джуниър и следващата година ще зарадва децата 
и ще провокира учениците - младите саксофонисти от „Сигнум“ отново ще гостуват в русенски училища, за да разкрият тайните прелести и необятните възможности на духовите инструменти. В „детската“ програма са включени вече станалият популярен концерт на възглавници - този път с WINDY, концертното изпълнение на мюзикъла „Веселите градски музиканти“ от Александър Владигеров.
Афишът на 58-ите Мартенски музикални дни изкушава и с две изпълнения на Фестивалния оркестър - тази сборна формация от музиканти, които свирят по целия свят, но в Русе ги събира музиката и това, което ги е покръстило в музиката - русенското Музикално училище. Както е известно на хората, съпричастни към музикалния живот в града, този оркестър бе създаден във връзка с юбилей на Националното училище по изкуствата, но неговото участие в Мартенските музикални дни беше тъй зашеметяващо, че тази уж спонтанна инициатива се разви и през идната година публиката ще има удоволствието на два пъти да чуе изпълнението на 
възпитаниците на НУИ, обединени във фестивалната формация
Първата изява ще бъде на 29 март, когато под диригентството на Емил Табаков пристигналите от различни точки на земното кълбо музиканти ще изпълнят Концерт за цигулка, пиано и струнни на Феликс Менделсон и Седма симфония на Лудвиг ван Бетовен - солисти ще бъдат цигуларят Светлин Русев и пианистът Евгени Божанов. Второто изпълнение е на финала на Мартенските музикални дни - на Фестивалния оркестър отново под диригентството на Табаков е поверено закриването на фестивала на 1 април. Тогава ще прозвучат Серенада за цигулка, струнни и ударни от Ленард Бърнстейн /солист е Светлин Русев/, Концерт за саксофонен квартет и оркестър /с участието на неизтощимите музиканти от квартет „Сигнум“/ и накрая ще бъдат изпълнени Симфонични картини от операта „Порги и Бес“ на Джордж Гершуин. 
Предложението на кмета Пламен Стоилов за бюджета на ММД за 2018 година е той да бъде в рамките на 355 000 лева. Общинската субсидия се предлага да е от 175 000 лева, а от билети, спонсори, проекти и дарения се очаква да постъпят 180 000 лв. 
Докладната записка за предстоящото през март 2018 година 58 издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ ще бъде обсъдена и гласувана от общинските съветници на предстоящото заседание на ОбС.