Американски журналисти изпратили радиограма до комунистическия лидер и министър-председател на България от 1947 г. с молба да отмени смъртната присъда, издадена за земеделския лидер Никола Петков.
Ние ви подкрепяхме по време на Лайпцигския процес, сега ви молим да проявите човечност към Петков, се казва в текста на грамата. 
Документът се показва за първи път в изложба, стана ясно вчера, когато в Историческия музей бе открита експозиция на Държавна агенция „Архиви“ и БЗНС по повод 70-ата годишнина от екзекуцията на земеделския водач. 
Посетителите ще видят също и копия на други интересни архивни документи - телеграми в защита на Никола Петков от Уинстън Чърчил и чуждестранни дипломати. Показано е копие на писмо от опозиционера в изгнание Г.М.Димитров, който напомня на Георги Димитров, че именно земеделците са дали пари на майка му Парашкева и са я съпроводили до Германия, за да присъства на Лайпцигския процес. Стенограми, фотографии, писма припомнят за отминали събития и за личността на Никола Петков, който е фактически последният демократ, преди в страната да настъпи тоталитаризмът, каза при откриването Даниела Теринска от БЗНС. Изложбата ще остане в Русе до 20 декември.