Трябва да се намери компромис за разрешаването на спора за името и по този път да се отвори пътя за Македония към ЕС и останалите организации, в които тя иска да се присъедини.

Това каза гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс в интервю за атинското издание "Етнос".

"Когато става въпрос за БЮРМ, нашите съседи смятат, че е възможно да се присъединят към тези организации без споразумение с нас, което е невъзможно. В същото време сред нас има хора, които смятат, че инерцията във външната ни политика е наше оръжие", подчертава дипломат №1 на Гърция.

Той подчертава, че "Атина и Скопие са разбрали, че трябва да работят върху намирането на консенсус и компромис". "На всички наши събеседници им е пределно ясно, че трябва да се намери честен компромис по въпроса за името на нашия северен съсед. Вярно е, че в миналото някои в ЕС създаваха илюзии, че пътят за членство в ЕС и други организации може да се осъществи без компромис", казва Кодзияс.

Преговорите между властите в Скопие и Атина с участието на международния посредник Матю Нимиц ще бъдат възобновени на 11 и 12 декември тази година в Брюксел.