Всеки ден перфектно наситена програма, от едно мероприятие минаваме в друго - така определи накратко тазгодишното издание на Коледно-новогодишния фестивал, който организира общината, заместник-кметът по култура Иван Григоров. Фестът започва в петък, когато в 17.30 ч кметът Пламен Стоилов ще запали светлините на коледното дръвче пред сградата на общината. По традиция запалването ще бъде съпроводено с концерт, в който този път участват вокално студио „Приста“ и мажоретният състав към Младежкия дом, фолклорният състав „Здравец“ и формацията за модерен балет „Мираж“ към ОбДЦКИ, спортен клуб „Дивинитас“ и талантливите певици Пресияна и Мирела Димитрови. Същата вечер от 18.30 ч ще бъдат връчени годишните общински награди в сферата на туризма „Дунавски лимес“. 
На 7 декември е коледният концерт на студио „Приста“, на 8-и - концерт-спектакъл с участието на детски учителки и родители от детски градини, включени в общински проект, а на 9-и е коледното надиграване в зала „Дунав“. Концерти ще изнесат Младежкият дом - на 14-и, хоровете „Дунавски вълни“ - детски и дамски, на 16 декември, на същия ден е и празничният концерт на малките таланти от ОбДЦКИ. На 17-и пък в един и същи час, 18.00, започват две изяви: на площада ще пее Веселин Маринов, а в Доходното здание - Орлин Горанов, който ще изнесе концерт заедно с Биг Бенд Русе. 
За съжаление, ние трябва да се съобразяваме с графиците на изпълнителите, обясни директорката на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова. 
Тя открои две събития в коледно-новогодишния афиш. За първи път ще се проведе пилотен вариант на Ruse Flashmob Weeks - от 11 до 22 декември русенци ще станат свидетели на стрийтарт и денс изненади в хипемаркети, градски транспорт, улици, площади и обществени сгради. Другият важен елемент е леденият фестивал. Тази година участниците ще бъдат 8 от 6 държави, като повечето ще пристигнат по-късно, тъй като световният леден фест в Берлин променил датите си, а майсторите на ледените скулптури държали да участват и в двете събития, обясни Петрова. Повечето от тях ще пристигнат на 18 декември и във вечерните часове русенци ще наблюдават какво майсторят те в халето до хотел „Дунав“ - това ще показва специален екран. На 23 декември ще бъде церемонията по награждаването. 
Сред останалите събития в коледния фестивал са кинопанорама с 2 италиански филма на 14 и 18 декември, традиционото коледуване на 22-ри с участието на коледари от Николово, Тетово, Сандрово и Средна кула, а на 31 декември в 23 ч на сцената пред общината ще излязат Павел и Венци Венц, оркестър и солисти от Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, за да веселят русенци, които ще изберат 2018 година да започне на централния площад.