Местната администрация и жителите на Две могили застават зад синия вариант за трасе на магистрала между Русе и Велико Търново, стана ясно на вчерашното обществено обсъждане в градчето. Още през март миналата година кметът Божидар Борисов е изпратил становището си в Пътната агенция, в което подчертава, че магистрала се изгражда не за 20 години, а за много дълъг период напред. Идеята е да се оживят районите и населените места, да се изградят паркинги за тирове, бензиностанции, които да са край населените места, а не в нивите, при това не става въпрос само за община Две могили, а и за останалите по трасето. Червеният вариант изобщо не включва землището на Две могили, а комбинираният преминава през съвсем малка част, обясни още кметът. Борисов посочи, че червеният и комбинираният вариант засягат землищата на боровските села Екзарх Йосиф и Горно Абланово, където през зимата има често мъгли, навявания и се чисти с ротори. 
Според Пътната агенция обаче синият вариант е напълно несъвместим по отношение на влиянието върху териториите на природни резервати и защитени зони по „Натура 2000“. Освен това той е два пъти по-скъп като строителна дейност и експлоатационни разходи и е опасен за реализация от гледна точка на пътната безопасност. 
Мнението на експертите е, че най-целесъобразен от екологична, техническа и икономическа гледна точка е комбинираният вариант на трасе. Той обобщава останалите два варианта и в определени участъци е подобрена геометрията на пътя. При него на територията на Русенска област са проектирани 8 площадки за краткотраен отдих. Те са в близост до промишлената зона на Русе, Басарбово, Красен, Тръстеник и Бяла. 
Преди Две могили вчера вариантите за новата магистрала бяха обсъдени и с хората от община Борово, а в късния следобед представянето бе в Иваново. Днес обсъждането е в Русе и на него ще присъства шефът на Пътната агенция Дончо Атанасов.