Едно от остриетата в новата пазарна SUV атака на „Опел“ - „Грандленд Х“, чиято премиера се състоя през септември на автосалона във Франкфурт, вече е в Русе и може да се види на живо в представителството на марката „Автосвят“ на булевард „3 март“ 155.
„Грандленд Х“ е вторият резултат от тясното сътрудничество между германската марка и пренския концерт „Пежо“-“Ситроен“, което прерасна в придобиване на „Опел“ от страна на французите. Но макар че е базиран на „Пежо 3008“ „Грандленд Х“ си имя ярка индивидуалност, носеща духа на германската марка. Една от разликите е, че „германецът“ е с по-консервативен вътрешен и външен дизайн, но консервативен не значи скучен. В никакъв случай, автомобилът дори е определян като приключенски.
С дължината си от 4,48 метра новият кросоувър е с около 20 см по-дълъг от предшествениците си „Кросленд“ и „Мока“. Багажникът на модела е с обем от 514 литра и нараства до 1652 при свалени задни седалки. Дизайнът определено е спортен и с атлетични линии, както подобава на един SUV, като се открояват елементи като изострените предни светлини с криловидни елементи, характерната за Опел чупка на предния капак, тесните задни светлини и защитните черни панели.
В интериора на „Опел Грандленд Х“ изпъкват централната конзола с тъчскрийн екран и високите ергономични седалки, които са гордостта на немската марка. Последните са сертифицирани от AGR (Германско Дружество за здрави гърбове) между другото. Типично за „Опел“, водачът и пътниците в „Грандленд Х“ се наслаждават на свързаността с най-новото поколение системи IntelliLink, както и асистента за персонална свързаност и услуги „Opel OnStar“, който сега предлага нови услуги като резервиране на хотелска стая и възможност за търсене на място за паркиране.
Налице са и куп системи и технологии за сигурност и асистиране. Сред тях си струва да отбележим адаптивния темпомат с разпознаване на пешеходци и автоматично аварийно спиране, предупреждение за умора на водача, асистент за паркиране и панорамната 360° камера. Както и адаптивни предни LED фарове с функции като светлини за завой, асистент на дългите светлини и автоматично поддържане на нивото на снопа.
Подобно на френските си братовчеди, за момента „Опел Грандленд Х“ няма да се предлага с 4х4 система. Вместо това, новият SUV залага на опционалната електронна система Grip Control, подпомагаща сцеплението при различни настилки и служеща като своеобразен блокаж на предните задвижващи колела. Системата разполага с пет режима на работа и опитва да адаптира разпределението на въртящия момент към предните колела, позволява пробоксуване на гумите в случай, че това е нужно, а при наличие на автоматична трансмисия настройва точките на превключване, както и алгоритъма на реакция на двигателя при подаване на газ.
Базовата версия е снабдена с 1.2-литров 130 к.с. бензинов турбомотор. Дизелите започват от обем 1.6 литра и мощност 120 к.с.
И нещо апетитно за потенциалните купувачи - макар че носи гените на „Пежо 3008“, „Опел Грандленд Х“ ще бъде по-евтин. А това звучи приятно.