Въпросът условна или ефективна присъда да получи студентът Милен Минчев, който беше арестуван през февруари миналата година заради разпространение на педофилско порно и държане на дрога, беше разглеждан вчера от Окръжния съд. 
Самият Минчев не отрече при гледането на първото дело, че притежава педофилска порнография, но настояваще, че не е извършил нищо нередно през живота си и държал файловете с перверзно съдържание от чисто любопитство - искал да видя докъде се е изкривил светът. Откритите в изключително занемарената му квартира 181.1302 грама марихуана за 1086.79 лева пък били за лична употреба, защото, както гласи собственото му признание, „трябва ми много, за да се напуша“.
И Районният съд каза думата си - 8 месеца условно, с 3 години изпитателен срок и 2000 лева глоба.
Прокуратурата остана недоволна от присъдата и подаде протест до втората инстанция - Окръжния съд. Искането й е Минчев да лежи в затвора присъдените му 8 месеца при общ режим, или поне към условното осъждане да се добави и пробация. 
До ареста на Минчев се стигна, след като разпространил в интернет 4 видеофайла с педофилско порно. При проверката на компютъра му бяха открити  1553 педофилски снимки и 51 порно филма с деца или с хора, „изглеждащи като ненавършили 18 години“, както гласи юридическата формулировка. 
Вчера в съдебната зала се сблъскаха позициите на държавното обвинение, според което условното наказание е твърде ниско, защото извършеното е с много висока степен на неморалност и обществена укоримост и на  адвоката, който изтъкна, че клиентът му е неосъждан досега, работи, отнасял се критично към постъпката си и няма данни да е опасен, затова заслужавал условна присъда. 
Дали Милен Минчев ще остане на свобода или не, предстои да реши съдът.