Над 57% от децата в САЩ ще страдат от затлъстяване до навършване на 35 години, ако се запази сегашната тенденция за увеличаване на килограмите и лошите хранителни навици.

Рискът от наднормено тегло е висок дори при децата, които в момента са с нормална телесна маса, предупреждава актуален доклад, публикуван в New England Journal of Medicine.

„Само децата, което в момента са със здравословно тегло имат по-малко от 50% шанс да затлъстеят преди 35-та си година“, се казва в проучването на учени от Университета в Харвард.

Към момента 36,5% от възрастното население на САЩ страда от затлъстяване – състояние, което се дефинира с индекс на телесната маса над 30. Годишно медицинските разходи за грижа за хора с такъв здравословен проблем в страната възлиза на 147 млрд. долара.

„Наднорменото тегло при възрастните се свързва с увеличен риск от заболявания като диабет, сърдечни болести, рак“, посочва водещият автор на изследването Закари Уард от медицинския факултет към Харвардския университет. По думите му заключенията на доклада хвърлят светлина върху важността на усилията за превенция на затлъстяването при децата, за да може да се намали риска от по-сериозни здравословни проблеми в бъдеще.

Проучването се основава на симулация, която предвижда тенденциите в затлъстяването на базата на данни за височината и теглото на общо 41 000 деца и възрастни.

„Затлъстяването ще е значителен проблем за повечето деца в САЩ с порастването им“, се посочва в него. Според заключенията от децата, за които се предполага, че ще страдат от затлъстяване като възрастни, половината ще развият състоянието още в детска възраст, като ранното напълняване е особено трудно за преодоляване на по-късен етап.

Учените също така са установили, че при малките деца с наднормено тегло до 2-годишна възраст три от четири ще са затлъстели и като възрастни. При децата с тежка форма на затлъстяване (общо 4,5 млн. деца в САЩ) само едно от пет има шанс да е с нормално тегло като възрастен.

Проучването отбелязва също, че още от двегодишна възраст се забелязва и несъответствие по отношение на расата, като афроамериканците и латиноамериканците имат по-голяма вероятност да страдат от наднормено тегло.