Над 10% от общо консумираното количество електроенергия отива за осветление на дома или офиса.  Затова, ако желаем да намалим сметките си за ток, наред с избора на енергийно ефективни уреди е добре да инвестираме в съвременни осветителни тела, които дълготрайно намаляват разходите ни за електроенергия, препоръчва „Енерго-Про“. Дружеството публикува и полезни практични съвети относно пестенето на тока за осветление:
- Изгасяйте лампите при излизане от стаята за по-дълго от 10 мин. Когато осветителните тела се използват за продължително време е препоръчително използването на енергоспестяващи лампи. 
- Препоръчително е да използвате една по-силна крушка за сметка на две по-слаби.
- Използвайте енергоспестяващи осветителни тела. Те спестяват до 80% от електроенергията при сравнително същото ниво на осветление.
- Имайте предвид, че честото включване и изключване скъсява експлоатационния период на енергоспестяващата лампа.
- Флуоресцентните крушки (CFL или наричани още луминесцентни) осигуряват същото количество светлина като обикновените, но използват една четвърт от енергията, при това траят около 10 хиляди часа. Това е поне 10 пъти по-вече в сравнение с обикновените крушки. 
- LED крушките (светодиодното осветление) не съдържат вредни метали като живак, два пъти по-икономични са от CFL лампите и до 5 пъти по-дълготрайни (т.е. 50 пъти по-дълготрайни от обикновените). За разлика от луминесцентното осветление, светодиодното не излъчва УВ и ИЧ радиация, не генерира никаква топлина и излъчва светлина само във видимия за човека спектър. 
- За външно осветление изберете такова с вградени детектори, които го включват, когато наблизо има движение.
- За осветление в топлия спектър е препоръчително да се избират крушки с характеристики близки до 2700K, а за студена светлина - над 4000К. Животът на LED крушките е значително по-дълъг от останалите познати видове, а намаляват по-ефективно сметките за електроенергия.