В русенското Бюро по труда вече са подадени 42 заявления от родители, които желаят да се възползват от програмата на Агенцията по заетостта, която дава шанс на младите майки да се върнат на работа, като поверят детето си на гледачка. Постъпили са и 53 заявки от кандидати за детегледачки, съобщи вчера директорката на БТ Галина Димитрова. 
Тя специално обърна внимание и на новата мярка на Агенцията по заетостта, която от 7 ноември тази година насърчава териториалната мобилност на безработните. По нея безработни, предимно млади, могат да получават до 200 лв. месечно в продължение на една година, за да покриват разноските по наем, такса за детска ясла и градина и интернет услуги. Условието е безработният да си е намерил работа в друго населено място, което се намира на повече от 50 километра от постоянния му адрес.
През октомври 589 души са новите безработни, които са се регистрирали в Бюрото по труда в Русе. През същия месец работа са си намерили 304 човека, а фирмите са обявили 428 свободни работни места.