Устойчива е картината на резултатите от Националното външно оценяване на знанията след 4 и 7 клас и от матурите след 12 клас. Това е изводът, който направи вчера началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева, запознавайки Областния съвет за етническо сътрудничество с фактите. 
Гордеем се с шестото място, което Русенска област заема по резултатите от теста по български език на четвъртокласниците, каза Георгиева. Оставяме зад нас Пловдив, Варна и други области, допълни тя. Но не сдържа тревогата си, като подчерта, че най-ниски резултати по български език и литература /БЕЛ/ са показали четвъртите класове в Сваленик, Полско Косово, Бяла, Копривец. 
Осмо място в страната пък постигат седмокласниците на тестовете по БЕЛ, продължи Георгиева. 15 училища от областта са с успех над средния за страната, като традиционно високи са постиженията в Русе. Трайно ниски пък са резултатите в училищата в Полско Косово, Тетово, Сеново, Семерджиево, Борово и русенското Спортно училище. Една от причините за слабото знание на български език са и слетите паралелки, бе категорична Виржиния Пехова, старши експерт в РУО. 
При зрелостните изпити Русенска област твърдо стои на 9-о място, съобщи Росица Георгиева. По български език и литература средният успех в Русе е 4.17, а за страната той е 4.13. Най-ниски резултати са показали зрелостниците от професионалните гимназии, сред които ПГ по промишлени технологии „Атанас Буров“, Селскостопанската гимназия в Две могили, а последна по успех се нарежда станалата популярна напоследък ПГ в Бяла, която се прочу с това, че там дават дипломи срещу 1-2 посещения годишно.