Съдия Мирослав Йорданов беше номиниран за Съдия на годината за Годишните награди за правосъдие, които се връчват по време на Благотворителния юридически бал от 2013 година насам. Те се организират от Балканска медийна асоциация и тази година благотворителната инициатива беше посветена на децата с церебрална парализа. 
Съдия Йорданов е първият русенски магистрат, получил номинация за Годишните награди за правосъдие. Кандидатурата му беше издигната от негови колеги, членове на Българската съдийска асоциация, партньор на организаторите. Той е завършил Юридическия факултет на Русенския университет. Има дългогодишен опит в съдебната система. Започнал е професионалната си кариера през април 1999 г. като следовател в Окръжната следствена служба в Русе. От май 2006 г. е съдия в Русенския районен съд.

- Г-н Йорданов, вие бяхте номиниран за Съдия на годината. Какво представлява този своебразен конкурс? 
- На първо място искам да ви благодаря, че отразявате това събитие, тъй като номинацията ми за Съдия на годината, наред с обстоятелството, че работя в Районен съд-Русе, е израз на положителната оценка за професионалната работа не само на мен, но и на всички колеги от Русенския съдебен район. С риск да съм нескромен, искам кажа, че никога нямаше да бъда на това ниво, ако те не бяха отлични професионалисти и със своя пример да влияят и на менe. 
Церемонията се проведе на 25 ноември в София. По традиция беше с благотворителна цел, като тази година се събираха средства, с които да се подкрепят деца, болни от церебрална парализа. Поздравявам организаторите за тази благородна кауза. Категориите за номиниране бяха Адвокат на годината, Съдия на годината, Прокурор на годината, Нотариус на годината, Дело/сделка на годината, ЧСИ на годината, Кантора на годината, Правосъдие зад граница, Медиатор на годината и Млад юрист. Наградените получиха бронзови статуетки, а всички номинирани - плакет. Победителите се избираха от медийно жури от 25 журналисти. По отношение на категорията Съдия на годината, титлата бе връчена на съдия Хайгухи Бодикян - председател на Административен съд-Хасково. Отличията ни бяха връчени от съдия Богдана Желявска - председател на Българска съдийска асоциация. Награждаването беше организирано от Балканска медийна асоциация с подкрепата на адвокатските колегии от страната, Нотариалната камара, Българска съдийска асоциация, Асоциация на медиаторите в България, Асоциация на синдиците в България и Асоциация на жените - адвокати. 
- Кой издигна кандидатурата ви? 
- Тя беше издигната от колеги от Българската съдийска асоциация след проведени консултации помежду им. Мога само да им благодаря за изразеното доверие към мен като личност и професионалист. 
- За пръв път ли русенски съдия участва в този вид надпревара? 
- Доколкото ми е известно, подобна номинация по отношение на съдия от Русе е първа, което за мен е допълнителен повод за гордост. 
- По какви критерии се избира Съдия на годината? 
- Не са ми известни критериите, въз основа на които се избира Съдия на годината. Това могат да кажат участниците в журито, а е и некоректно да говоря от тяхно име. 
- Кандидатурата ви беше пазена в тайна и може би дори голяма част от юристите в Русе не знаят за нея. Защо беше необходима тази тайнственост относно една хубава новина, беше необходимо във връзка с избора на магистрат ли? 
- От информацията, която ми беше предоставена във връзка с участието ми в церемонията, разбрах, че номинираните не се оповестяват предварително по медиите и се пазят в тайна до деня на церемонията. Поради тази причина намерих за коректно да не огласявам това, докато не приключи цялата процедура. 
- Наскоро адвокатите имаха професионален празник. Макар че с тях упражнявате различни юридически професии, те все пак са тясно свързани. Адвокатите често присъстват в съдебните зали, защитавайки правата на клиентите си. Какво ще пожелаете на колегите си от Русенската адвокатска колегия, а и не само, макар и на патерица? Как се работи с тях? 
- Изключително много уважавам колегите адвокати. Тяхната професия е трудна, отговорна и изисква много добра подготовка в най-различни области на правото. Личните ми впечатления са, че русенските адвокати са много добри професионалисти и успешно защитават правата и интересите на своите клиенти. Пожелавам им много здраве и успехи в работата им, както и никога да не губят вяра в справедливостта и да полагат усилия да я отстояват, тъй като тя е основата на държавата.