С горящи факли, развети знамена и възгласи десетки русенци, членове и симпатизанти на ВМРО и други патриотични организации, се включиха в шествието „Български марш 2017“. Така те припомниха за несправедливия Ньойски договор, откъснал от страната ни изконни български територии. Традиционното шествие тръгна от Халите по ул. „Александровска“ до Паметника на свободата, а по пътя родолюбците скандираха „Българино, събуди се“, „Долу Ньой“, „България на три морета - искаме реванш“. В шествието участваха депутатите от ВМРО Искрен Веселинов, Юлиян Ангелов и областният управител Галин Григоров. 
Когато на този ден се събираме, палим факли и развяваме знамената, го правим с една единствена цел - тези исторически истини да се помнят, да се знае, че навсякъде около днешната териториална граница на България живеят българи, че ние имаме ангажимент към тях, че трябва със силите на свободната българска държава да ги подпомагаме, за да се чувстват като свободни хора. Работим за историческата истина и историческата справедливост. Това е важен исторически урок, нека го помним и да го предаваме нататък, каза Веселинов. 
По традиция до Паметника на свободата символично беше изгорено копие от Ньойския мирен договор. Участниците поднесоха венец и цветя и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите за свободата на България.