Мухите пренасят много повече опасни за хората бактерии, отколкото се смяташе по-рано, изясни международна научна група. В нея са включени учени от Пенсилванския университет, он Нанянския технологичен университет, Федералния университет в Рио де Жанейро и още седем научни института.

Изследването е публикувано от списание Scientific Reports.

Учените са анализирали микробиома на 116 вида месни и домашни мухи, уловени в Южна и в Северна Америка, както и в Евразия. Резултатите показват, че най-голям брой бактерии се намира по краката и крилата на насекомите.

Както се оказва стайните мухи са по-опасни – те пренасят до 351 вида опасни микроорганизми, докато месните мухи – 316.

Изводите на учените са, че мухите пренасят много по-голям брой опасни заболявания, отколкото се предполагаше по-рано. Според изследването този вид насекоми може да станат източник за разпространението на бактерията Helicobacter pylori, която се свързва с развитието на язва на стомаха и на дванадесетопръстника, с гастрита, дуодендита и дори с рака на стомаха.

Според биолозите, за науката способността на мухите да пренасят голям брой бактерии има и позитивен аспект – това помага при събирането на данни за възможни епидемии.

„Отделни мухи могат да бъдат полезни като екологични посредници, даващи информация за местата, на които са били малко преди това. Смятаме,че този многофункционален подход е подходящ за наблюдение на състоянието на околната среда и здравето на населението, както и за съдебната медицина, се казва в изследването.