Новината, че Веселин Топалов е обявен от Софийския районен съд за общодържавно издирване в България и Испания, разбуни духовете. 
Заглавията в медиите звучат стряскащо и доста подвеждащо, въпреки че става въпрос за нещо обикновено в съдебната практика - Топалов не се явил в съда по заведено от Стефан Сергиев дело. По него бившият шеф на федерацията иска от бившия световен шампион да докаже публичните си твърдения от 2015 година, че бил агент на Държавна сигурност.
Да, но Топалов не идва в съда. Затова и въпросното дело ще се гледа наново през февруари. А ако отново не се яви? С белезници ли ще го докарат? 
Представяте ли си какъв ще е отзвукът на тази новина в средите на световния шахмат? Първо, Топалов ще получава все по-рядко покани за участие в авторитетни турнири. И хонорарите като добрата сума, която въпреки загубата прибра наскоро за демонстративен мач срещу родения в Япония америконски международен гросмайстор Хикару Никамура, ще стават все по-далечни спомени.
Но това ще е най-малката беда. И защо е всичко? Заради слабостта му да върви по гайдата на мениджъра си Силвио Данаилов? Каквото каже Данаилов, Топалов го повтаря и влиза във война, която въобще не е неговата.
Неговата е да играе шахмат на високо ниво и да върне позамъгления блясък на името си. И да не се разделя сам с частици от авторитета си, а да го защитава с поведението си и в спорта, и извън него.