България е сред европейските страни с тревожно надценен пазар на недвижимите имоти. Цените на жилищата у нас растат с едни от най-ускорените темпове през последните две години в Европа, което е обезпокоително на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата. Това предупреждава Европейската комисия в последния си доклад за страните с прекомерни макроикономически дисбаланси.
За пръв път Еврокомисията предупреждава за обезпокоителен ръст на цените на имотите у нас. За зараждането на нов имотен балон неотдавна алармираха и наши експерти. През втората половина на 2016 г. цените на жилищата са скочили с 12%, а през първото и второто тримесечие на тази година - с по над 8%. Подобни двуцифрени ръстове бяха отчетени преди 10 години, след което се стигна до срива на имотния пазар от 2008-2009 г., предупредиха столични спецове.
Вестник „Утро“ бе един от малкото, които още през януари 2008 г. предупредиха за опасно надценяване на пазара за жилищни имоти, когато същите такива „експерти“ тръбяха как цените ще вървят все нагоре. Затова ще си позволим да им опонираме за пореден път - в София, където цените достигат в някои райони до 3000 евро за квадрат, може и да има балон. В Русе обаче ситуацията е много далеч от тази през 2008 г.
Преди 9 години средната цена на квадратен метър в Русе бе достигнала 1750 лева на квадратен метър, а средната заплата в областта по същото време бе 455 лева. Или за едно средно жилище от 60 квадрата в нашия град трябваше да се броят над 230 месечни заплати. 
Какво е положението сега? От края на 2014 г. насам националната статистика не дава данни за пазарните цени на жилищата в областните центрове, но оповестява информация за индексите на цените в шестте най-големи града, което позволява да се направят някои сметки. Изчисленията показват, че средната цена за жилище в Русе в края на юни достига 1191 лева (609 евро). Средната работна заплата в областта към същата дата е 852 лева. И за същия апартамент от 60 квадрата вече са необходими 84 заплати. 
Сметките показват, че жилищата сега са 2,74 пъти по-достъпни или относително по-евтини отколкото през 2008 г. Затова сравненията със ситуацията отпреди кризата са доста неуместни. 
Вярно е, че за последните 12 месеца цените на жилищата в Русе се покачиха с 12,8%, което вече изпреварва ръста на доходите. През целия период между средата на 2008 г. и края на 2015 г. ситуацията бе обратна. Дъното от 850 лева на квадрат бе ударено в края на 2010 г. и оттогава цените кретаха на едно ниво почти без промяна. За пет години до началото на 2016 г. НСИ отчита покачване само с 1,64%, което е в рамките на статистическата грешка. Едва след април 2016 г. цените тръгнаха по-чувствително нагоре и се покачиха с 5,7%. 
Ускоряването на ръста през тази година трудно може да се определи като начало за надуването на нов балон. Предлагането на жилища надхвърля многократно търсенето и в града има толкова празни апартаменти, че спокойно можем да поемем още двадесетина хиляди домакинства, ако такива по някакви причини решат да се преселят в Русе. Понижението на лихвите по жилищни кредити изглежда близо до края си (те вече са под 4% годишно) и според мнозина банкери догодина процентите ще тръгнат нагоре. Кампанията по саниране на блоковете ще направи по-търсени някои от старите панелки, но в основата на ръста е новото, по-качествено строителство. През последните 12 месеца цената на новопостроените апартаменти се е покачила с 15,2 на сто, а на старото строителство е паднала с 0,3%.