Агенция „Пътна инфраструктура“ разпространи вчера карта с трите варианта на магистралата Русе-Велико Търново. На започващите от утре обществени обсъждания на бъдещата пътна артерия, която ще реши проблема с кървавия път Русе-Бяла и ще даде връзка на най-голямото дунавско пристанище с магистрала „Хемус“, ще бъдат разгледани три варианта - червен, син и лилав, наречен още комбиниран. Той се препокрива в голяма степен с червения вариант и според повечето специалисти е най-доброто решение. 
Това означава, че магистралата ще минава югоизточно от Русе, западно от Красен, Божичен, Иваново, Две могили, Тръстеник и Екзарх Йосиф, север-северозападно от Обретеник, северно от Брестовица, Ботров и Долна Студена, южно от Джулюница и Белцов, преди да се спусне към Бяла описва дъга около Ценово, след това продължава източно от Босилковци, докосва западната част на Гара Бяла и излиза от областта южно от Пейчиново. 
Със зелено на картата са отбелязани сега съществуващите пътища. Там, където те се пресичат с магистралата, ще бъдат изградени пътни възли за включване и излизане от нея.
Обществените обсъждания ще бъдат проведени в 10 населени места в областите Русе и Велико Търново. На 29 ноември домакини ще бъдат Ценово и Бяла, а на 30 ноември докладът ще бъде представен в Борово, Две могили и Иваново, а на 1 декември в Русе.
При обсъжданията трусове не се очакват. Единственият потенциален източник на неприятни изненади е писмото отпреди около седмица на гл.ас.д-р Стоян Стоянов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките до екоминистерството, за което „Утро“ съобщи в съботния си брой. В него младият учен съобщава за открито единствено у нас находище на полското цвете ангелова /или ангелска/ метличина с научно име centaurea angeleskui. Въпреки това обаче според експерти в екологичната тематика откритието на ботаника може да доведе единствено до препоръка за внимателно движение на строителната техника в района. Такъв е и апелът на д-р Стоянов.                        У