Кристиан Талев-Криско е роден на 11 май 1988 година в София, но израства в Габрово в семейство на музиканти. Неговата професионална музикална кариера стартира в детските му години в музикални предавания е толкова богата, че само един бегъл преглед би отнел една вестникарска страница. През 2008 година кариерата му се разделя в две посоки - като изпълнител и музикален продуцент. Следва работа с някои от най-известните имена от българската музикална сцена. 
През 2011 Криско написва общия хит с Миро и откритието му от Русе - Дивна „И ти не можеш да ме спреш“, който печели наградата на БГ Радио „Песен/хит на годината“. През 2017 година издава „Лош или добър“ и „Bazooka“, като и двата видеоклипа стават най-гледаните за YouTube България през месец март и юни. През 2015 и в тазгодишното издание на X Factor Криско е част от журито.
„Пътят нагоре“ е първата книга на Криско, която излиза по повод на 10-годишния му юбилей на сцената. Книгата, чиято премиера в Русе е в неделя, е пълна с впечатляващи истории както за близки хора от живота на звездата, така и с преживявания, свързани със сцената и с факти, които могат да вдъхновят младите български изпълнители. Със съдействието на издателство „БГкнига“  Криско даде за читателите на „Утро“ „най-пълното и качествено като информация интервю във връзка с книгата“ по думите на издателите.

- Криско, Русе е поредната спирка от турнето по представянето на първата ти книга „Пътят нагоре“. Как протичат срещите с феновете и как се възприема книгата от публиката?
- Благодарение на турнето за представянето на книгата имам възможността да се видя в по-различна обстановка с много хора, които харесват това, което правя и ме подкрепят. Много ме радва, че непрекъснато ме заговарят родители, които също са прочели книгата и я адмирират.
- Защо всъщност написа книгата, как и кога се роди идеята?
- Тази година се навършват 10 години, откакто започнах да се занимавам професионално с музика. Исках да направя нещо по-специално и различно от юбилеен албум или концерт в „Арена Армеец“. Тогава се появи идеята за книгата и реших да го направя. В последните 10 години умишлено не бях толкова активен в медийните изяви и имаше доста лични неща, които останаха скрити за широката публика. Чрез книгата сега ги разкривам за всички онези, които истински ме харесват и подкрепят. Така имам чувството, че ставаме по-близки с тях, че връзката ни става по-лична.
- Как протече процесът по създаването на „Пътят нагоре“ и колко време отне написването й?
- Заедно с издателите и екипа ми първо направихме един каталог от 100 въпроса, които да ми помогнат при написването на текста, така че да има структура и да е разделен на теми. След това с някои приятели си припомняхме детайлите от забавни или поучителни случки от миналото - кое как точно се е случило. Написването на текста ми отне няколко месеца, но все пак през това време имах и участия почти всеки ден. Накрая редакторите на издателството оформиха суровия текст в глави, така че да придобие възможно най-добрата форма и книгата беше готова.
- Автобиографична ли е книгата и какво има в нея?
- Книгата има автобиографични елементи, но не е чиста автобиография. В нея има съвети и за хората, които искат да се занимават с музика, за отношенията с медиите, за връзките между хората и с жените. Като цяло е обобщение на първите 10 години от кариерата ми и на поуките, които съм си извадил от всичко, което ми се случи по пътя в този период.
- А какво липсва?
- Може би някои ще очакват скандални детайли за отношенията ми с популярните момичета от кориците на списанията, както и точната им бройка. Това липсва със сигурност, защото далеч не е най-важното нещо, което ми се е случвало през тези 10 години.
- За кого е предназначена и какво могат да научат читателите от нея?
- Предназначена е за всички възрасти. Мисля, че всеки може да намери по нещо в нея. Защото не е важно на колко години си, за да напишеш книга, а какво си преживял през тези години. А моят живот беше много интензивен, по всички линии.
- Поучителна или забавна е книгата?
- Книгата е такава, каквито са били последните 10 години - и поучителни, и вдъхновяващи, и забавни, но и доста луди.
- Какво ти се случи по пътя нагоре и има ли последна спирка?
- Какво ми се случи може да се прочете в книгата /усмихва се/. А последна спирка зависи само от нас самите. Всеки сам решава кога да забие знамето и да каже „Това е моят връх!“. Аз все още съм далеч от този момент.
- Какви интересни истории разказваш в книгата?
- Около всяко участие има интересна история. Никога не знаем какво точно ни очаква в следващия град. Най-интересните истории се случват точно, когато си помислиш, че последния път е било абсолютният връх и няма как да ти се случи по-лудо нещо. Най-забавните истории са именно от участията, но не искам да издавам прекалено много, за да запазим най-интересните неща за читателите на книгата.
- Книгата „Пътят нагоре“ е пълна с впечатляващи случки и преживявания, има ли споменати конкретни имена?
- Да, има споменати конкретни имена - на най-близките хора около мен. Другите само са описани, но мисля, че по-запознатите читатели ще разпознаят всеки персонаж.
- Получаваш ли обратна връзка от твоите фенове, какви са отзивите?
- До сега отзивите са само позитивни. Както вече казах, радва ме, че не само децата, но и родителите оценяват книгата високо.
- Има ли хора, които не слушат твоята музика, но са прочели книгата от любопитство към личния ти живот?
- Честно казано нямам представа, възможно е.
- Ще бъде ли преведена книгата и на други езици?
- В момента преговаряме с нашите македонски партньори за издаването й там, тъй като има добър интерес и към оригиналното издание.
- Кога и къде е презентацията на книгата в Русе?
- В Русе ще бъдем в неделя, 26 ноември, от 13 до 16 часа в Мол Русе, в книжарница „Сиела“. Ще можете да си вземете книгата с автограф от мен, да се снимаме и да се видим. Очаквам ви.