Най-големият европейски производител официално представи седана „Виртус“, който представлява модификация седан на новото поколение на хечбека „Поло“. Моделът е изграден на модулната платформа MQB и е оборудван с изцяло цифров приборен панел.
Габаритите на новия „Фолксваген Виртус“ са 4480 мм дължина, 1751 мм широчина и 1468 мм височина. Разстоянието между двете оси е 2650 мм. По този начин той е с 90 мм по-дълъг, с 52 мм по-широк и с милиметър по-висок от предишния седан „Поло“.
Разстоянието между двете оси е 97 мм в полза на „Виртус“. Обемът на багажика на седана е цели 521 литра, което е с 61 литра повече от четиривратото „Поло“ от предишното поколение.
Засега от компанията разкриват единствено двигателя, с който „Виртус“ ще се предлага в Бразилия, където ще се произвежда този модел. Това е 3-цилиндров мотор с турбо и обем 1,0 литър. Мощноста му при работа на етанол е 128 к.с., а на бензин - 115 к.с. Максималният въртящ момент е 200 Нм.
Ускорението от 0 до 100 км/ч (при работа на етанол) отнема 9,9 секунди. Максималната скорост на модела е 194 км/ч.
Освен цифров панел с диагонал 10,25 инча, топ-версията на „Фолксваген Виртус“ е получила и мултимедийна система с 8-инчов сензорен екран, три USB-порта, а също така и Apple CarPlay и Android Auto. В оборудването на седана влизат функция, помагаща тръгването по наклон, електронна имитация на блокировка на диференциала и система за следене на налягането в гумите.
Продажбите на „Виртус“ стартират в Бразилия през януари. Очаква се след това седанът „Поло“ да се появи и на други пазари, но все още не е ясно под какво име.