Легендарният русенски състезател и спортен ръководител Тодор Бонев ще се завърне в клуба по кану-каяк „Локомотив“ като негов президент, научи „Утро“. Новината бе потвърдена от стария нов шеф на „железничарите“, утвърдили се през последните сезони като комплексни шампиони на България. Бонев навърши през март 80 години, но изглежда все така бодър, жизнен и изпълнен с желание на работа. Той ще наследи на поста досегашния председател Йордан Балтаджиев.
„Балтаджиев подаде оставка пред УС и тя бе уважена. Моето желание бе ръководител на клуба да е по-млад човек. Мисля, че колкото и трудно да се прави днес спорт в България, има още какво да дам“, каза Бонев пред „Утро“.
Той е известен на широката спортна общественост като човека, проправил пътя на модерния кану-каяк в България. Братята му също бяха много добри каякари. След края на състезателната си кариера бе дългогодишен спортен ръководител на най-различни нива. Звездният му миг бе през 70-те години, когато бе председател на обединеното тогава дружество „Дунав“, под чиято шапка бяха всички спортове в Русе. Главното в онзи период бе, че той ратуваше еднакво за всички клубове. Не делеше кану-каяка от гимнастиката, футбола или баскетбола.
По негово време бе изградена и старата добра зала „Дунав“. Ако я нямаше, колективните спортове в Русе бяха обречени.
Името на Бонев бе замесено и в скандал с така наречената черна каса във футболен клуб „Дунав“. Дълго разследване и ходене по съдилища доказа пълната му невинност. Преди няколко години, а и през миналата „Утро“ писа подробно за тази сага.
„Търсеха виновници и се опитаха да ме изкарат изкупителна жертва. Не им се получи“, каза Бонев.
През 80-те години бе на работа в Комбината за тежко машиностроене. После се зае с частен бизнес, като наложи фирмата си сред най-добрите в бранша.