През 1987 г. на летище „Джон Кенеди“ група въоръжени и маскирани мъже открадват от немския превозвач „Луфтханза“ 5 милиона долара в брой и скъпоценности за 875 000 долара. Този обир е най-големият в историята на САЩ дотогава и в 20-годишната гангстерска кариера на мафиота Хенри Хил, член на фамилия Лукезе - една от петте големи, които контролират организираната престъпност в Ню Йорк миналия век. Бурният и опасен живот на Хил, описан от репортера Никълъс Пиледжи в книгата „Умникът. Или животът на едно мафиотско семейство“, вдъхновява Мартин Скорсезе да снима филма „Добри момчета“, в който Рей Лиота е Хил. Премиерата е на 11 септември 1990 г. на кинофестивала във Венеция, където Мартин Скорсезе получава Сребърен лъв за режисура. Шест месеца по-късно, на 25 март 1991 г., рогът с „Оскар“-и се изсипва върху лентата: за най-добър филм, за най-добра режисура, за най-добър адаптиран сценарий, за най-добра поддържаща роля на Джо Пеши, за най-добри костюми, за най-добър филмов монтаж. А през 2000 г. „Добри момчета“ е включен в Националния филмов регистър на САЩ.
Филмът, който разказва как Хил навлиза в света на организираната престъпност като малко момче, как задълбочава връзките си с мафията чрез грабежи, продажба на крадени стоки, лихварство, отвличания, палежи и пласиране на дрога, е не само най-добрият филм за мафията в Ню Йорк по думите на критиката, но е и автентичен разказ за един от най-интересните  американски гангстери. Защото Хенри Хил се опитва да зачертае с един замах миналото си, когато през 1980 г. е арестуван и обвинен в разпространение на наркотици. Той става информатор на ФБР и започва да свидетелства срещу босовете на мафията и негови бивши работодатели. Включен е в програма за защитени свидетели, но в началото на 90-те години е изхвърлен от нея, след като признава за нови наркогрехове.
И тогава Хил отваря следващата нова страница в живота си - работи за известно време като готвач в италиански ресторант в Небраска и пуска собствен сос за спагети „Sunday Gravy“, а през 2007 г. отваря ресторант „Wiseguys“ в Уест Хейвън, Кънектикът. Толкова рязък завой в живота му съвсем не е случаен. Той е от смесен брак - баща ирландец и майка италианка. От бащата алкохолик наследил склонността към насилието и авантюрите, от майка си - любовта към кулинарията. И макар че от дете мечтае да стане гангстер, защото, по неговите думи, това било по-добро, отколкото да бъде президент на Съединените щати, помага от време на време в една пицария, когато не е с бандата си да прави пакости. Там получил и първия си комисион, когато посъветвал собственика да смени свинското с нежно телешко и продажбите на пици скочили.
През 2002 г. Хил издава готварската си книга „The Wiseguy Cookbook: My Favorite Recipes From My Life as a Goodfella to Cooking on the Run“. В нея той разказва истории от детството си, от живота в бандата и за бягствата от закона. Представя рецепти, които е научил от семейството си, през годините, прекарани в мафиотските среди, а някои са измислени от самия него. В нея е публикувана и рецептата за кюфтенцата „Милли“, която ви предлагаме днес. Към нея има любопитни вариации, изпробвани от автора на практика. Например понякога той добавял към каймата половин чаша стафиди или запечени кедрови ядки. Точно такива кюфтенца много обичал неговият съучастник Томас де Симона, известен като Томи Двата пистолета - психопат убиец и бандит трето поколение. Именно за неговия образ в „Добри момчета“ Джо Пеши взема „Оскар“ за най-добра поддържаща роля. Хил разказва и за хлебните трохи, които майка му използвала вместо галета за панировка. За да запази за по-дълго парченца хляб и трохи, майка му ги накисвала в мляко, после ги сушала, нарязвала и претривала през сито.
В книгата Хил проявява и литературен талант. Той например пише: „Не е възможно два пъти да приготвиш един и същи сос. То е като секса - компонентите са едни и същи, но резултатът винаги е различен“. За това как е изобретил своя собствен сос за спагети, той разказва с присъщия си сарказъм. Когато влязъл в програмата за защитени свидетели, ФБР го изпратило в някакво затънтено провинциално градче, където за италианска храна можело само да се мечтае. „И когато поисках спагети със сос маринара, на мен ми сервираха някаква юфка с кетчуп“, пише Хил. Затова в ресторанта в Небраска, където работел като готвач, той постигнал върха на собственото си съвършенство под формата на доматен сос за спагети, който пуснал на пазара първо по... интернет.
Въпреки бурния си живот, пълен с повратности на съдбата, Хенри Хил успял да се порадва на слава, преди да умре в глухата провинция и в собствените си постели. При това не от ръката на бившите си съратници, а от злоупотреба с алкохол, цигари и необуздания си характер. Впрочем по време на снимките на „Добри момчета“ Рей Лиота успял да го убеди да мине курс на лечение срещу алкохолизъм, но явно ефектът е бил краткотраен. Все пак Хари умрял умиротворен: отначало бил гангстер мафиот, а после успешен готвач в четири собствени ресторанта.

Кюфтенца „Милли“

Необходими продукти:
700 г говежда кайма
300 г свинска кайма
2 яйца
1 с.л. нарязан пресен магданоз
1 с.л. нарязан пресен босилек
1/4 ч.ч. нарязан лук шалот
3 ситно нарязани скилидки чесън
1/4 ч.ч. настърган пармезан
1/2 ч.ч. галета
2 с.л. нарязани домати или доматен сос
3 с.л. зехтин
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Двата вида кайма се смесват в купа. Яйцата се добавят едно по едно и се месят в каймата до пълното им усвояване. Добавят се всички останали продукти, без доматения сос и зехтинът, и се бърка до образуването на лепкава смес. От нея се правят кръгли кюфтенца с големината на орех и се подреждат в чиния. Зехтинът се загрява в тиган и в него се изпържват кюфтенцата от всички страни. Поднасят се с доматен сос и запечени със сирене макарони.