От сряда вечерта „Здравец Север“ и Средношколското градче отново са без парно и топла вода. Причината е поредната авария - поредната спукана тръба, този път на метри от блок „Гагарин“ в квартал „Здравец“. След като преди по-малко от две седмици същият доста голям район отново стоя без топло 11 дни, сега историята се повтаря. Грамадната дупка на бул.“Никола Петков“ така и още не беше асфалтирана след предишния ремонт, когато вчера сутринта работници отново взеха да я разкопават и да вадят трошените камъни от нея. 
На две места се работи - в района на Млечна кухня и до блок „Гагарин“, обясни дежурният на обявения за авариен телефон, очевидно вече претръпнал да отговаря на запитвания на възмутени граждани. 
А гневът на гражданите е напълно справедлив. Обитатели на потърпевшите жилищни блокове вече сериозно обмислят вариант на реакция. 
Това си е възмутително, откъдето и да го погледнеш, казва живеещ в блок „Димитър Дончев“. Човекът през лятото си направил ремонт в апартамента, като лекомислено махнал стария бойлер от банята, разчитайки на централното парно отопление. Сега какво - да разбивам плочките и да купувам нов бойлер, така ли?! - възмущава се мъжът. 
Поне да си признаят, че не са в състояние да осигурят услугата, за която изрядно плащаме, коментират други възмутени русенци. 
Сутрин проверяваме топли ли са тръбите - да знаем днес ще се къпем ли или отлагаме за другата седмица, мрачно иронизират други. 
Колкото до старите изгнили тръби, с което се оправдават от „Топлофикация“, гражданите не спират да се чудят защо тези тръби не са били подменени през лятото, когато претекстът да оставят клиентите си цял месец без топла вода беше именно ремонт - какъвто на практика не беше направен!
Много е неприятно, коментира и директорката на Средношколското общежитие Христина Петкова. Децата разчитат на парното и на топлата вода, това е техният дом, каза Петкова. Тя обясни, че в такива извънредни ситуации управата на пансиона разрешава учениците да пускат печки-духалки в стаите. Но все пак неудобството е много голямо. 
В Професионалната гимназия по електротехника и електроника, както и в другите училища от т.нар.Средношколско градче също търсят варианти за решаване на проблема. За щастие, времето все още е топло, така че засега учениците просто влизат в час с якетата и палтата, но не се налага да намаляваме часовете, казаха от ПГЕЕ. Но и там се надяват, че когато свие студът, няма да се налага да прибегват до по-драстични мерки.
Ето я дупката - посочи вчера работник, размахал лопатата над ръждясалите тръби в дупката пред блок „Гагарин“. Според майстора ремонтът ще продължи поне 3-4 дни. Според него обаче състоянието на цялата мрежа е такова, че след този ремонт като започне пълненето с гореща вода, почти е сигурно, че някъде ще избие отново.