Общинските съветници дадоха зелена светлина за процедурите за поставянето на първите колонки за електромобили в Русе. Предстои да се проведат конкурси за отдаване на терени общинска собственост, където да се поставят зарядните устройства. Колонките ще бъдат инсталирани на паркинга на площад „Света Троица“, пред Дома на културата и на улица „Пирот“ до пощата. Първоначалното предложение на общинска администрация предвиждаше да се проведе търг за отдаване под наем за поставяне на електрическа бързозарядна станция и на открития паркинг на бензиностанция „Шел“ по булевард „България“. На сесията вчера стана ясно, че общината има сключен договор от 1995 година за отстъпено право на стреж, като предвидената позиция за инсталирането попада в тази територия и затова няма да има търг. 
Във връзка с колонката на паркинга на площад „Света Троица“ д-р Теодора Константинова попита къде точно ще бъде поставена, дали ще е удобно и полезно за гражданите и няма ли да затрудни движението, което и сега е натоварено. Главният архитект Живка Бучуковска обясни, че колонката ще бъде инсталирана в най-крайната част към блока на „Симеон Велики“, където има паркинг.
Конкурси за отдаване под наем на терените в центъра са за срок 5 години. Общата площ за поставянето на зарядната колонка и за временен престой на електромобили е 12,90 кв. м. Началната конкурсна месечна наемна цена ще е 49.20 лева, а срокът за инсталирането на колонката ще е до два месеца след сключването на договор.