Шест момичета и момчета получиха титлата „Пазител на родовата памет“. Те спечелиха това престижно звание благодарение на своя вкус към историите на своите родове и на старанието да се поровят във фамилните архиви и да разкажат интересни случки от живота на своите прабаби и прадядовци. Тази възможност им даде организираният за първи път конкурс за ученици „Истории и снимки от моя град“, която поде Държавен архив Русе, след като защити своята идея и получи подкрепа от фондациите „Русе - град на свободния дух“ и „Еконт“.
Конкурсът, който архивистите с право наричат изследователска мисия, бе обявен през пролетта на тази година с покана към всички ученици в русенските училища. Интересът беше голям, много от децата показваха стари снимки и албуми на техни предци, като се заричаха да участват в конкурса, каза началникът на ДА Стефка Маринова. 
Изглежда обаче ентусиазмът е изтлял бързо, както обикновено става с малките и младите, особено ако никой по-възрастен не ги ръчка и не им напомня да седнат и да напишат обещания текст. С други думи, сега, когато вече са ясни резултатите и наградените, може да се каже и колко е важна ролята на родители, на баби и дядовци, които са хората, способни да отгледат у децата вкуса към миналото и към корените. Фактът, че на половината от наградените завчера деца за наградите дойдоха техните баби, говори красноречиво. 
А бабите дойдоха, защото техните наградени внуци не са в Русе. Носителката на първата награда Йоана Савова е в София, спечелилата четвърта награда Ребека Саад е в Кувейт, а спечелилият поощрителен приз Иво Иванов е във Финландия, където баща му Мартин Иванов е посланик на България в Хелзинки. 
На церемонията дойдоха носителите на втората и третата награди - Преслав Николов и Преслав Илиев, и спечелилият другото поощрение Мартин Стоилов. Първото място донесе на Йоана мобилен телефон, второто снабди Преслав Николов с таблет, третото въоръжи Преслав Илиев със смарт часовник, а Ребека получава енциклопедия. Наградите връчи изпълнителният директор на фондация „Русе - град на свободния дух“ Ели Минкова, а началникът на архива Стефка Маринова и специалистката от ДА Толя Чорбаджийска поднесоха поздравление и изразиха надежда, че за следващото издание на конкурса участниците ще се множат. 
Сегашните участници разказват 15 интересни истории, за които са ги вдъхновили снимки. Ребека описва своята баба Румианка Трифонова като балеринка в Дома на културата, като плажуваща на кея, като участничка в манифестация. Йоана разказва къде е била общината в миналото и за гостуването в България на първата жена космонавт Валентина Терешкова. Как хората са носили вода вкъщи с кобилици и менци - това е една от историите, впечатлила Преслав Илиев, а Преслав Николов разказва как неговият прадядо Слави е бил бодигард на цар Борис. Иво описва храбрите си прадядовци Георги Русев и Йосиф Дайнелов, а Мартин кратичко разказва за бригадирското движение, в което е участвал неговият дядо Марко. 
Представяме на читателите на „Утро“ наградените истории на малките пазители на родовата памет.