62 млади музикални дарования от 12 държави влизат в артистична надпревара от днес, за да спечелят една от престижните награди на международния конкурс „Франц Шуберт“. Това съобщи директорката на Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ Мария Дуканова. Тя отбеляза, че в десетото издание на конкурса за първи път ще вземат участие млади музиканти от Румъния, Грузия, Япония, Канада и Черна гора. Досега през деветте издания на конкурса са преминали 890 участници от 28 страни. Ние се гордеем с това, че винаги проследяваме какво се случва с лауреатите на призовете, а особено ни радва това, че някои участници, които са печелили награди като малки, сега идват отново, вече в трета възрастова група, каза Дуканова. 
Призовете са парични - първите награди в първа, втора и трета възрастови групи са съответно 300, 500 и 1200 лева. Иска ми се да имаме генерален спонсор и наградите ни да бъдат същите, но в евро, размечта се директорката. И припомни, че Голямата награда е концерт на всички класирани на първо място в Дом Витгенщайн във Виена. Дуканова благодари на всички, които сега са направили възможно поредното издание на арт състезанието, което е едно от двете в България ,които провеждат трети тур на конкурса с оркестър. Третият тур ще се проведе в зала „Филхармония“, а оперният оркестър ще бъде дирижиран от Юрий Илинов. 
Началото на конкурса е тази вечер от 18 ч в зала „Русе“, когато концерт ще изнесат членове на журито - пианистката Мария Принц, професорът по флейта от Музикалната академия Георги Спасов и оперният певец Николай Моцов. Заключителният концерт с награждаването ще бъде на 28 ноември от 18 ч в Голямата зала на Доходното здание.