Хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/ е тихо и прогресиращо заболяване, което убива повече от 250 души на всеки час в света. Според статистически данни от ХОББ умират повече хора, отколкото от рак на гърдата и на белия дроб, поради което то е на второ място по смъртност в света. Това съобщи председателят на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергии и ХОББ Диана Хаджиангелова. Основен фактор за болестта е замърсеният въздух, следван от тютюнопушене. 
Прогресията на заболяването е бавна и неуловима и затова стадиите й напредват, докато хората са трудоспособни, поради което те много късно разбират, че са болни от ХОББ, уточни директорът на Белодробната болница в Русе д-р Светослав Дачев. 
Началникът на пулмологичното отделение в болницата д-р Робърт Шиков допълни, че във времето хроничната белодробна болест инвалидизира все повече пациента и го отдалечава от действителността. Заболяването действа подмолно и болните търсят медицинска помощ в напреднал стадий, а тогава трудно може да им се помогне.
В Белодробната болница на отчет се водят 3500 пациенти, страдащи от ХОББ, като броят на заболелите расте прогресивно. За профилактика д-р Шиков препоръча спиране на цигарите и живот в екологично чиста среда, но това в Русе е невъзможно заради постоянното замърсяване на въздуха от индустриални предприятия, автомобилни газове а през зимния сезон - и от хилядите печки на твърдо гориво.
Болницата разполага с всички способи и методи за лечение на болните пациенти, но това изисква по-продължителен престой при нас, което е невъзможно поради нормативните документи на здравната каса, посочи д-р Шиков. Затова болните се лекуват в болницата една седмица, а после лечението продължава в домашни условия, но това е недостатъчно. Съотношението на астмата към ХОББ е 1:4, но астматиците живеят нормален живот с медикаменти, а болните от хроничната белодробна болест умират бавно, подчерта д-р Шиков.
Отчетите на здравната каса сочат, че от белодробни болести страда една четвърт от населението в страната, а през 90-те години на миналия век те бяха една осма, каза д-р Дачев. И обясни, че причината не е в увеличаване на белодробните заболявания, а в отчетите към здравната каса. Преди пациентите са лекувани по домовете им и не е бил необходим строг отчет. След старта на касата те вече се лекуват в болниците, а това завишава броят им.