Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков официално встъпи в длъжност, предаде БГНЕС.

Председателят на Върховния административен съд е един от т. нар. трима големи в съдебната система. Той се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Георги Чолаков бе избран за председател на Върховния административен съд (ВАС), след като Пленумът подкрепи кандидатурата му през октомври с 20 гласа "за" и 4 "против". Той беше избран за поста и от предишния състав на ВСС на 11 септември с голямо мнозинство от 20 гласа срещу 5 в подкрепа на другия кандидат Соня Янкулова. В началото на октомври обаче президентът Румен Радев тогава върна предложението за назначение на съдия Чолаков на висшия пост.

„Днес вече аз съм председател на съда и не разделям колегите на тези, които подкрепиха кандидатурата ми в процедурата и тези, които заявиха различно мнение. Ние всички сме съдии във ВАС и за мен е важно да сме заедно, да сме единни и постигнем заедно целите, които съм си поставил като ръководител на тази инстанция“, каза новият председател на Върховен административен съд съдия Георги Чолаков, обръщайки се към колегите си съдии от ВАС. Той заяви, че дейността му ще бъде насочена към осигуряване на условия за независимо и компетентно вземане на решения от административните съдии. „И не само по отношение на административните съдии, ще подкрепя с действията си и защитя всеки съдия от опити за засягане на неговата независимост“, обеща той. В тази връзка си постави за цел ВАС и 28-те административни съдилища в страната да се развиват и да се усъвършенстват за постигане на качествено административно правосъдие и високо обществено доверие.

„След тези 7 години с чиста съвест мога да заявя, че административното правосъдие в България е на едно изключително високо равнище“, каза досегашният председател на ВАС Георги Колев. Той посочи, че има неща, които трябва да бъдат подобрени, но посочи, че затова е приемствеността.

Главният прокурор Сотир Цацаров се обърна към Георги Колев като каза, че не му е било леко. „Мисля, че се справихте, затова приемете от мен съвсем приятелско и разбира се колегиално: Благодаря“. На Чолаков също каза, че мисли, че няма да му е леко, но и той ще се справи. „Желая Ви кураж, желая Ви здраве, желая Ви да следвате това, което сте набелязали като свои цели, без се вслушвате в онова, което от страни създава обикновено един вреден шум, който малко или много обезценява винаги или поне се стреми да обезцени работата на съдебната система“, каза Цацаров.