С разпит на свидетели ще продължи в средата на декември делото за лихварство срещу баща и син Драгомир и Диян Ковачеви и Нурай Рюстемов. То се очертава като едно от най-тежките досега, с общо около 115 свидетели, от които досега са разпитани 30. 19 вещи лица пък тепърва ще влязат в съдебната зала, за да представят експертизите си и да отговорят на евентуални въпроси от страните. 
Делото се точи бавно заради дългите разпити, в които се включват не само съдията, прокурорът и адвокатите, но и самите обвиняеми. Заради продължилото 5 години разследване много от свидетелите не помнят добре случилото се и разпитите им текат мудно, като в повечето случаи се налага да се четат част или направо целите им показания, дадени по време на досъдебното производство. 
Вчерашното заседание не беше изключение. Четирима души бяха разпитвани от 9.30 сутринта почти до 16 часа следобед. 
Първи на банката пред съдията застана Даниел Ценов, който обясни, че има двама братя. Единият се нуждаел от пари, поради което самият Даниел и другият брат направили отказ от наследство, за да може закъсалият да заложи апартамента от родителите им и да получи пари срещу него. После обаче се оказало, че т.нар. залог всъщност е покупко-продажба и човекът загубил жилището срещу няколко хиляди лева. 
По-различна беше историта на Метие Делиюсеинова, която разказа, че дъщеря й и зет си купили апартамент от Нурай Рюстемов, който обаче бил с неплатени сметки за ток и вода за съответно 3000 и над 1500 лева. Заради това било спряно електричеството и младото семейство прекарало една студена зима, докато успее да се пребори с енергото и да докаже, че друг дължи тези пари. Освен това се оказало, че партидите не са на името на Рюстемов, а на човека, от когото той е купил имота. Заради студуването младото момиче развило тежка болест, която наложила серия от операции и в крайна сметка тя потърсила медицинска помощ в Турция, която глътнала около 300 000 лири /над 120 000 лева - б.р./. По думите на Метие Делиюсеинова дъщеря й се запознала и с мъж на име Величко, който бил човекът, от когото Нурай е купил имота. Величко обвинявал Рюстемов, че е придобил апартамента му по нечестен начин. 
На разпит застана и Русалина Тодорова, агент за недвижими имоти, която понякога се е включвала при огледи или продажби на апартаменти, свързани с делото. Тя обясни, че в сделките никога не е участвал пряко Драгомир Ковачев, а при запознанството им само й е обяснил, че понякога му попадат евтини имоти. Тя не проявила любопитство, как точно стоят нещата, а присъствието на хора, които все още живеели в продаваните апартаменти не я учудвало, защото това било нормално, особено в случаите, когато продавачите ремонтират новозакупения си дом, преди да освободят вече продадения. 
На свидетелската банка се яви и Габриела Върбанова, жената, с която Диян Ковачев живее на семейни начала и която е участвала в две от сделките. Въпреки че като негова спътница в живота тя имаше право да откаже да свидетелства, Върбанова изрично подчерта, че желае да го направи. С нейните думи пред съда завърши вчерашното заседание, което се очерта като само едно от много дълга поредица разпити на хора, имащи информация по случая.