1 672 170 пиратки и други взривоопасни пиротехнически изделия са спрени на Дунав мост при опит да бъдат изнесени в микробус от Североизточна България в Румъния. Гърмящата стока за над 89 000 лева била поставена в 322 кашона, укрити зад тапа от празни кашони за хранителни продукти в товарното помещение на возилото.
Произведените в Китай фойерверки били открити на граничния пункт в петък призори. Шофьорът на буса пристигнал на митническото гише, но дежурните митничари го отклонили за щателна проверка. Още като отворили товарното помещение, инспекторите забелязали кашони от банани, сухи пасти, вафли и други сладкиши и плодове, но като ги бутнали, установили, че са празни. Картонените кутии веднага били махнати, след което се показали кашоните с взривоопасния товар. Огледът показал, че бомбичките и ракетите са оградени с други празни кашони, които били наредени около ламарините на буса, за да служат за буфери, които не позволяват на опасния товар да се блъска в страниците му.
Превозът на подобни лесно възпламеними пиротехнически средства трябва да се извършва при специален режим, поради което по случая е образувано досъдебно производство за престъпление. Шофьорът е задържан за 72 часа в ареста с прокурорско разпореждане, а пиратките са предадени за съхранение в специализиран склад на служба „Контрол на опасните средства“ към Областната дирекция на МВР.
Това е първият опит за износ на голямо количество пиротехнически изделия за тази година, сочи статистиката в Митница-Русе. За миналата година бе заловен друг българин при опит да пренесе в Румъния пиратки за близо 100 000 лева.