Най-новата детска площадка в Русе, изградена само преди два месеца, стана жертва на вандали. Това не е първото посегателство върху съоръженията, но този път е повече от скандално, възмущават се родители. Площадката е изрисувана със свастики и нецензурни графити, а дебелашкото чувство за хумор на извършителите ги е накарало да задраскат надписа, че площадката е за деца от 3 до 12 години, и да изрисуват отгоре многозначителното „18 +“.
Родители, разказват, че сами са ремонтирали на няколко пъти оградата, но накрая са вдигнали ръце и са се отказали. Сега, след безобразието с циничните рисунки и пречупените кръстове, изобщо не водят децата си на иначе красивото детско съоръжение. Още повече, че става въпрос за малки деца, на които няма как да обяснят какво точно е изрисувано.
Площадката се намира в непосредствена близост до Висшето училище по агробизнес и регионално развитие и хората наоколо споделят, че често там могат да се видят млади хора на неподходяща за мястото възраст. В тъмните часове се събират и наркомани. 
От общината коментираха, че това е поредният вандалски акт, който налага ремонт за сметка на общинския бюджет. До момента са изхарчени близо 11 000 лева за поправка на детски площадки, пейки, кошчета, дори и чешмички. Общинската наредба предвижда санкции от 100 до 500 лева, ако извършителите бъдат открити. В повечето случаи набезите се извършват там, където няма осветление и видеонаблюдение. Единични са случаите, когато полицията ги е установила и са им наложени глоби.
„Това, което правим, е да поставяме, където е възможно, камери за видеонаблюдение, да осветяваме тези площи, но в крайна сметка, съгласете се, че нашите инспектори не могат да тръгнат да се саморазправят с хората по улиците. Във връзка с това много е важно да си партнираме с ОД на МВР, тъй като когато гражданите видят униформен служител, по някакъв начин се респектират. Всичко това е свързано с културата на гражданите и ако ние сами не пазим това, което сме изградили, рефлектира в джоба на всеки един от нас“, коментира зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева.
По отношение на въпросната детска площадка предстои да се подменят оградните пана. Ще се направи опит надрасканото със спрей да бъде изчистено, но ако не стане, ще се наложи всичко да се пребоядиса, тъй като цялостната подмяна на плоскости и съоръжения биха стрували доста скъпо.