Директорката на Професионалната гимназия в Бяла Иваничка Георгиева е подала оставка в петък. Тогава на въпрос на „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева отговори кратко: „В момента извършваме проверка. Директорката сама подаде оставка“. Вчера Георгиева потвърди, също така лаконично: „На 10 ноември получихме сигнал, от 14 ноември сме започнали проверка по случая“.  Дни след това става ясно, че Районната прокуратура в Бяла се е самосезирала по репортаж на Нова ТВ за източване на държавни пари за образование с фиктивни ученици. 
Репортажът, излъчен вчера в сутрешния блок на Нова телевизия, разказва, че ръководството на ПГ в Бяла е съставяло документи за успешно положени изпити от ученици, които не посещават училището.
„Образувана е прокурорска преписка и е възложена предварителна проверка на полицията в Бяла с оглед данни за документно престъпление, гласи официалното съобщение.
За това, което се случва в ПГ в Бяла, допреди дни знаеха само в градчето. И то най-вече хора, свързани с образованието - преподаватели в други училища, според които е обществена тайна какво се е вършило в ПГ от назначаването на Иваничка Георгиева за директор, тоест, от 2010 г. По документи гимназията има 669 ученици - 238 редовни, 249 задочници и 185 на самостоятелна форма на обучение. На практика обаче единици са тези, които ходят реално на училище. Ала субсидията се получава за всичките записани учащи, макар по-голямата част от тях да са „мъртви души“. 
В репортажа на Нова ТВ, който е бил подготвян от месеци, става ясно, че абитуриентите на това училище за кадри за леката промишленост, миналата година са били трима - от два 12-и класа! В същото време задочниците нямали нито часове, нито изпити. 
Тв предаването показва категорично: сутрин редовните ученици пристигат с три автобуса. В часове влизат стотина младежи. Някои си прекарват деня по близките кафенета. След началото на първия час вратата на гимназията се заключва, за да не избягат и малкото влезли в клас. 
На 13 ноември екипът на Нова тв заснема празното училище, в което би трябвало да се провежда изпит на задочниците. Не влиза никой от 120 записани. А в една от класните стаи двама учители попълват документация.
Два дни по-късно, след като на 14 ноември идват на проверка експерти от РУО, в двора се изсипва цял школски автобус с мераклии да се явят на изпит. Те не знаят на каква дисциплина се явяват, но това не смущава нито тях, нито учителите. И макар тв екипът да е документирал празните стаи, в протоколите от изпитите било записано, че са се явили всичките 120 ученици. Същата картинка се повтаря при още два от изпитите. 
Анонимни ученици на гимназията признават, че рядко или никога не са влизали в часове по предмети, по които се оказва, че имат добри оценки. 
„Викат те един-два пъти годишно. Направо при класния съм ходила“, твърди момиче. Учителите им казвали отговорите на тестовете.  
Самата директорка Иваничка Георгиева е записана със скрита камера да убеждава момче да се запише в гимназията, като го уверява, че може да идва до училището веднъж годишно, само за изпитите.
Бюджетът, с който ПГ в Бяла разполага годишно, възлиза на над 900 000 лв. Грубите сметки показват, че за всеки от фиктивните задочни ученици гимназията в Бяла е прибирала над 1000 лева, а за редовните между 2000 и 2800 лева на човек. При тази картина не е изненада, че заплатите на учителите неотдавна са били увеличени с 10%. 
Всички знаем каква е ситуацията там, знаем, че има-няма 60-70 деца влизат в час, но не смеехме нищо да кажем, казва преподавател от друго беленско училище. Според него и колегите му ходели слухове, че Иваничка Георгиева се ползвала с протекцията на бившия началник на РУО Димитър Райнов, който бе освободен от поста в началото на октомври. А тя даже миналата година получи и наградата „Неофит Рилски“, напомнят други преподаватели. И скептично изчакват да видят какво ще последва.