Комисията за защита на потребителите засилва проверките за нелоялни търговски практики през празничния месец декември с опасения, че те могат да зачестят. Оттам съветват гражданите да запазят потребителско хладнокръвие и да не се поддават на първите „супер изгодни“ оферти както в конвенционалната търговия, така и в онлайн пространството, където българинът все по-често пазарува.
Понякога зад тези гръмки надписи не стои реално намаление или пък цените не са формирани така, както ни се представя, предупреждава КЗП и съветва да се правят съпоставки на повече предложения.
При намаления са установявани случаи на рекламиране на по-ниска цена, без стоката преди това да е продавана по-скъпо. Това е нелоялна търговска практика, която се среща не само във връзка с големите кампании по празниците, но и в други сезони. По Коледа и Нова година е възможно такива практики да зачестят и точно за това ще следи Комисията в последния месец на годината.
Гласуваните от Европарламента през миналата седмица нови правила за онлайн търговията ще доведат до по-ефективна защита от некоректни оператори в дигиталното пространство. Те ще дадат възможност на националните правоприлагащи органи да упражняват повече функции и да изискват повече информация относно интернет търговците, особено при все по-широкото навлизане на интернет пазаруването и обмен на информация през социални мрежи и други платформи.
Стандартно в около 10% от случаите се установяват нарушения, а в онлайн сегмента - в около 15-17%. Най-често или търговецът отказва да уважи правото на отказ в дадени от закона 14-дневен срок, или дълго време не връща обратно парите, въпреки че клиентът е върнал стоката. Промените предвиждат да може да се изисква и информация от банки, от регистратори на домейни, а също така и да се блокират сайтове, ако се установи, че нарушават правилата и не са взели мерки.