Да си член на борда на директорите на фирма с милиони лева капитал вероятно е мечта за много българи /и не само/, но в някои случаи такива топли местенца стават твърде горещи и започват да парят. Така вероятно смятат управителите на двете русенски корабостроителници - „Русенска корабостроителница Запад“ /Русе/ и „Русенска корабостроителница“ /Ямбол/. От документите в Търговския регистър става ясно, че трима членове на директорските им бордове са подали оставки едновременно. На 9 ноември от „Русенска корабостроителница Запад“ се оттегля Николай Велков. По странно съвпадение точно в същия ден оставка подава и Даниел Атанасов. На следващия 10 ноември новината явно стига до Ямбол, където оттегляне от управлението на тамошната фирма депозира и Иван Гущанов. И тримата искат от съда да ги заличи като членове на съвета на директорите на основание чл.233, ал.5 от Търговския закон, т.е. по тяхно собствено желание.
Така в управата и на двете дружества остава само по един човек. В Русе това е изпълнителният директор Митко Димитров, а в Ямбол - Станимир Нешев. Напълно възможно е и те да бъдат заличени по някое време, както се случи с друга корабостроителница от схемата „Корпоративна търговска банка“ - „Корабостроителница Русе“. Това останало кухо дружество няма управление отдавна и е в процес на ликвидация.
„Русенска корабостроителница Запад“ /Русе/ и „Русенска корабостроителница“ /Ямбол/ все още са действащи, но без дейност. И в двете няма нито един назначен на работа служител, а активът им - корабната в Русе, е запориран от синдиците на КТБ. Според техния анализ регистрираната в Ямбол фирма с русенско име е просто опит да избегне плащането на дълга, като за целта цялото предприятие е отдадено под наем за смешните 2000 лева на месец.
Опит някогашният индустриален гигант да бъде продаден и да му се намери нов собственик бе направен през септември от частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов. Синдиците на банката обаче стопираха процедурата и сега бъдещето на корабната е все така неясно. Във възможността тя да възкръсне след като е била запечатана близо година очевидно не вярват и напусналите директорските бордове. 
Последният построен в Русе нов кораб бе пуснат на вода през далечната 2011 г., а последните останали специалисти бяха освободени преди няколко месеца и вече вероятно са привлечени на други места.